Консумацията на протеини е сред ключовите фактори за поддържане на добро здравословно състояние. Протеините не могат да се съхраняват в организма, затова е необходимо да си ги набавяме ежедневно посредством хранителния режим. 
 
Адекватният прием на протеини, заедно с другите макронутриенти – въглехидрати и мазнини, има важна роля и по отношение на оптималната здравина и изграждането на мускулите
 
Протеините са съставени от 21 аминокиселини, като 9 от тях се считат за есенциални и трябва да се набавят от хранителния режим, който консумираме. Останалите 12 не са есенциални и могат да се формират в организма. Дефицитът на протеини рядко се наблюдава сред хората, които имат балансиран режим на хранене. 
 
Хората, които участват в спортни занимания, изискващи издръжливост, като тичане в маратони, плуване, гимнастика и др., дневно се нуждаят от прием на около 1,2 – 1,5 г протеини за килограм телесна маса. 
 
При активности като баскетбол, волейбол, бокс, хокей и др., ежедневната необходимост от протеин е малко по-голяма – 1,4 – 1,8 г за килограм телесна маса. 
NEWS_MORE_BOX
 
Протеините не само изграждат силна мускулатура, но са необходими за енергия, заедно с въглехидратите и мазнините. 
 
Най-добрите източници на протеини са яйцата, пилешкото, телешкото и овнешкото месо, както и рибата. Вегетарианските източници, които съдържат високи количества протеини, включват киноа, нахут, овес и ленено семе, млечни продукти и бобови култури. 
 
Недостигът на протеини в организма може да се изяви със следните симптоми – чувство на прекомерна умора, загуба на килограми, бавно зарастване на рани. Дефицитът на важния макронутриент се познава още и по изтъняването на косата, косопада, чупливите нокти, както по отслабения имунитет и нарушеното храносмилане.