Въпреки че закуската се счита за най-важното хранене за деня, мнозина я пропускат по различни причини. Скорошно проучване показва, че пропускането на закуската може да има негативни последствия за здравето, особено за правилното функциониране на имунната система.

 

Още от ранна детска възраст се изграждат навиците за пълноценна закуска. Някои предпочитат в нея да преобладават солените храни, други - сладките, но голяма част от пропускащите закуската не хапват поради недостатъчно време сутрин, липса на апетит след събуждане, периодично гладуване и др.


 

Проучване, публикувано в сп. Immunity, показва, че пропускането на закуската вреди на функциите на имунната система. Учените от Медицинския университет Икан в САЩ проверят как различната продължителност на периодите, в които не се приема никаква храна, влияят на функциите на имунната система

 

Те установяват, че количеството на моноцитите - бели кръвни клетки, които имат функциите да унищожават вирусите и бактерии, в групите на закусващите и отлагащите първото хранене е различно. Докато 90% от моноцитите при незакусващите били изчезнали от кръвообращението, броят им при закусващите след събуждане оставал непроменен.

 

Учените проследяват и влиянието на постепенното въвеждане на хранене след период от 24 часа, в който не е била приемана никаква храна и установяват повишени нива на възпаление - вместо да осигуряват защита срещу инфекции, моноцитите проявявали склонност към възпалителен отговор, което по принцип намалява устойчивостта на организма.

 

Възстановяването на храненето след такъв период на гладуване води до значително покачване на моноцитите в кръвта. Това понижава ефективността на защитните сили в организма и намалява неговата устойчивост към инфекции. По този начин учените стигат до заключението, че пропускането на закуската и редовното практикуване на периодично гладуване води до стресов отговор отстрана на огранизма и мозъка. 

 

Референции:

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(23)00036-5#%20