Нисковъглехидратните диети набират все по-голяма популярност и широко разпространение. Затова и все повече хора отказват да ядат картофи, които са известни като едни от най-калоричните зеленчуци.

 

Изследване на университета "Едит Коуан" показа, че макар картофите да нямат същите предимства като някои други зеленчуци, не съдържанието им  оказва проблем, а начинът, по който се приготвят.


 

Проучването се фокусира върху консумацията на зеленчуци, като средство за предотвратяване на диабет тип 2. Доц. д-р Пратик Покарел установява, че картофите не са свързани с риск от развитие на заболяването, както до момента се твърдеше в медицински източници.

 

„В предишни проучвания консумацията на артофи се свързва с диабет, независимо от това как са приготвени, но открихме, че това не е вярно. Разгледахме картофите спрямо начина, по който могат да бъдат приготвени - като пюре, пържени или на чипс, варени. 

 

В проучването хората, които ядат най-много картофи, също са консумирали повече масло, червено месо и безалкохолни напитки – храни, за които е известно, че увеличават риска от диабет тип 2“, обяснява специалистът.

 

Резултатите от проучването показват, че зеленчуците като цяло могат да играят ключова роля за намаляване на риска от диабет тип 2, тъй като хората, които ядат много зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци като спанак, маруля, броколи и карфиол, са имали значително по-малък риск от развитие на заболяването.

 

Връзката между консумацията зеленчуците и превенцията на диабета трябва да бъде включена в обществените диетични насоки, както и ползите от яденето на картофи, твърди доц. Покарел.

 

„Хората говорят, че въглехидратите са лоши, но това по-скоро се отнася до вида въглехидрати, които приемат. В сравнение с белия ориз например, варените картофи са въглехидрати с добро качество. Просто внимавайте как ги приготвяте: не яжте пържени картофи или пюре с твърде много масло или олио. Просто ги сварете и ги яжте като всички останали зеленчуци“.

 

„Консумацията на зеленчуци, но не и на картофи, е свързана с по-нисък риск от диабет тип 2 в датската кохорта за диета, рак и здраве“, беше публикувано в Diabetes Care.

 

Референции:

M. D., Pokharel, Pratik. Vegetable, But Not Potato, Intake is Associated With a Lower Risk of Type 2 Diabetes in the Danish Diet, Cancer and Health Cohort. American Diabetes Association. Diabetes Care - https://diabetesjournals.org/care/article/doi/10.2337/dc22-0974/147965/Vegetable-But-Not-Potato-Intake-is-Associated-With