Имайки хранителна алергия, вие най-добре от всеки знаете, че трябва да избягвате храните, съдържащи конкретния алерген. Това обаче съвсем не е лека задача. Благодарение на развитите технологии тази задача може да бъде улеснена. Разработени са приложения за смартфони, които помагат да разграничите безопасните храни от такива, които могат да съдържат съответния алерген.

 

Allergy Reality. Това приложение е безплатно както за Android, така и за iPhone. Приложението успява да обясни какво представляват алергиите по най-забавен, образователен и интерактивен начин. То предлага игри, свързани с хранителните алергии като кара потребителите да разчитат етикети на храни и да разпознават потенциалните алергени. Всяко ниво на играта показва вкусни и цветни храни, а целта е да се направи диета, подходяща за определен вид алергия. Приложението включва информация за алергии към ядки, яйца, млечни продукти, соя и глутен. 


 

Spokin. Приложението е безплатно за iPhone. Spokin предоставя информация, съобразена с хранителните алергии на вашето семейство. В него можете да намерите безопасни рецепти, ресторанти, хотели и авиокомпании само с няколко клика. В приложението можете да оставяте коментари за даден ресторант и да намерите такива за място, което ви интересува. А също така и да се свържете с други хора с подобни алергии.

 

Wizdy Diner – безплатно за Android и iPhone. Приложението представлява занимателна игра, която предоставя много информация за хранителните алергии. Целта на играта е да се сервира храна на хората в ресторант, съобразено с техните хранителни алергии. Изискват се добри познания относно съдържанието на всяка храна. Ако някой от клиентите в ресторанта изпадне в шок, играта предполага, че трябва да се предприемат съответните бързи мерки, за да се помогне на пострадалия.

 

Yummly. Приложението е безплатно за Android и iPhone. То има за цел да улесни любителите на храната да готвят, ядат и споделят своя опит съобразено с хранителните алергии. Приложението осигурява достъп до препоръки за рецепти и полезни видеоклипове. Тази информация се основава на хранителните нужди на хората с алергии, така че да могат да се избегнат храните, които причиняват алергична реакция.