В12 е единственото хранително вещество, в което се съдържа ценен за организма кобалт. Той е и единственият витамин, който не можем да си набавим от необогатени растителни храни. Човешкият организъм също не може да го произвежда. Единственият начин да си го набавим е чрез консумация на храни от животински произход. Витамин В12 се съдържа в месото, рибата и млечните продукти и следователно е ограничен в менюто на вегетарианците и отсъства напълно в диетата на веганите.


Той активира синтеза на дезоксирибонуклеиновата и рибонуклеиновата киселина. Освен това участва в обмяната на веществата, спомага за ръста на костите и усвояването на витамин А от организма. Както може да се предположи, недостигът му оказва негативно влияние върху здравословното ни състояние.


Липсата му води до увреждане на нервната система и най-често се проявава със симптоми като сънливост, апатия, раздразнителност и лоша конценртрация. Недостигът му затруднява лечението на други болести и ако не се вземат мерки те може да преминат в хронична форма. Ето защо, веганите и въобще хората, които не консумират достатъчно животински продукти, трябва да помислят за допълнителен прием на ценния витамин.Това става чрез хранителни добавки и растителни храни, обогатени с В12, като соеви млека и зърнени закуски. Витаминът се натрупва в черния дроб, където се съхранява за година или повече, и по този начин се намалява рискът от възникване на В12 дефицитна анемия на по-късен етап.