Приемът на калциеви добавки намалява риска от кратка продължителност на живота, в сравнение с мултивитамините, желязо, витамин В6, фолиева киселина, магнезий, мед и цинк. Констатациите са на база проучване, публикувано в British Medical Journal. То включва повече от 40 000 възрастни жени.

 

 


Калциевите добавки често се предписват, заедно с витамин D, който помага на организма да абсорбира калция, на жени с остеопороза. Употребяват се и от здрави жени, които искат да запазят костите си силни, поясняват експертите.

 

 

Друго изследване от миналата година, проведено от новозеландски и британски учени, показва съвсем различни резултати. Приемът на калций крие рискове за сърдечно-съдовата система, и по-конкретно – ежедневната употреба на 1 г калциеви добавки увеличава риска от сърдечни атаки с 20%.

 

 

Според учените синтетичният калций не може да се усвои от организма по същия начин, по който набавения чрез храната. При приемане на хранителни добавки се повишава нивото на елемента в кръвта, което може да доведе до отлагането му по вътрешните стени на кръвоносните съдове. Артериите губят еластичността си, а това е предпоставка за различни кардиологични и съдови патологии.

 

 

Д-р Клер Боуринг от британското сдружение по остеопорозата смята, че „приемът на добавки калций може да бъде оправдан при тези, които не могат да получат достатъчно от минерала чрез храната, както и при жените с остеопороза, изложени на повишен риск от болезнени и инвалидизиращи фрактури.“

 

 

Според друго проучване на 60 000 жени приемът на 700 мг калций на ден е достатъчно, за да ги предпази от загуба на костна маса. Увеличаване на употребата на минерала над това ниво обаче не води до допълнителни ползи, отчита изследователският екип.

 

 

Приемът на по-големи количества калций от препоръчителните дневни дози не е гаранция за намаляване риска от развитие на остеопороза и костни фрактури, констатира проучване, публикувано в British Medical Journal.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Резултатите показват, че приемането на 750 мг калций е дневната препоръчителна доза за дамите около и над 50 години, която може да намали риска от фрактури и остеопороза.

 

 

Увеличаването на това количество не е сигурен критерий за предотвратяване чупливостта на костната структура, тъй като се намесва и факторът възраст, твърдят изследователите. Въпреки това по-малките количества калций от препоръчителната норма са рисков фактор за развитието на остеопороза и честа чупливост на костите.

 

 

Количествата на необходимия калций са строго индивидуални и зависят от различни фактори, като възраст, пол, климатични условия, хранене, физическо натоварване, се посочва в проучването. В различните страни препоръчителните количества калций се различават по грамаж. В Обединеното кралство, например, това количество е 700 мг на ден за жени над 50 години, в скандинавските страни – е 800 мг, в САЩ - 1200 мг. В България препоръчителната норма за дневен прием за възрастни е 800 мг.

 

 

Консултация със специалист е препоръчителна за намирането на най-подходящия начин за получаване на достатъчно количество калций сред жените, особено тези на средна възраст, съветват експерти.