Много хора погрешно считат, че прясно изстисканите сокове са безвредни и дори полезни в неограничени количества.Лекарите обаче предупреждават, че това не е така и различните сокове и количества могат да се окажат вредни за някои хора.


Специолистите обясняват, че не бива да се надценява лечебната сила на соковете и припомнят, че с помощта на соковата терапия не може да се излекува дадена болест. С такъв тип терапия може само да се поддържа и укрепва имунната система, но когато болестта вече е факт, трябва да се потърси помощтта на традиционната медицина. 


При някои заболявания прясно изстисканите сокове дори са противопоказни. Така при язвена болест, обострен гастрит и панкреатит не трябва да се пият кисели сокове, каквито са соковете от лимон, портокал, ябълка, касис, боровинки. В тях има много органични съединения, които повишават киселинността на стомашния сок, могат да предизвикат киселини и пристъп на болка.


Лекарите предупреждават, че хората с наднормено тегло и тези, болните от диабет трябва да ограничат пиенето на гроздов сок. В него има прекалено много глюкоза и много калории, които могат да се окажат вредни. Не е желатела консумацията на гроздови напитки и при синдром на раздразнен стомах.


Много от прясно изстисканите сокове имат слабително действие и затова при склонност към диария ипроблеми с храносмилането е за предпочитане или да си разреждат с вода или да  се ограничат напълно.

 


Според специалисти, разумната норма на консумираните плодови напитки е от няколко супени лъжици до 3 чаши дневно, в зависимост от вида на сока, от индивидуалното здравословно състояни и възрастта.


 


Проучване, направено от британски зъболекари, показва, че децата, които редовно пият плодови сокове, страдат по-често от ерозивни увреждания на зъбите.

 

 

Причината за това се крие в състава на соковете. Най-често те съдържат извесно количество захар и плодов екстракт, богат на плодови киселини. Именно тези две съставки, и най-вече изразената киселинност на сока, в най-голяма степен увреждат повърхността на зъба. От една страна захарта размеква повърхността на зъба, а киселината прониква навътре и допълнително разрушава неговата структура.

 

 

Всекидневната употреба на плодови сокове води до прогресивно изтъняване и разрушаване емайла на зъба – най-външният и твърд слой, който предпазна зъба от вредното дейсвие на различни фактори. В резултат на това зъбната коронка става неравна, назъбена и лесно трошлива. Едновременно с това дентинът, основната зъбна материя, става уязвима за действието на вредните елементи.

 

 

Точно това се наблюдава най-често при децата, чиито зъби са лесно раними. Ето защо стоматолозите съветват да се намали приема на плодови сокове сред децата и да се полагат по-усилени грижи за правилната зъбна хигиена.
 

 

Според клиничното изследване пиенето на плодовите сокове трябва да се избягва, когато се приемат противоракови лекарства, лекарствата срещу хипертония атенолол, целипролол и талинодол, циклоспорин, потискащ отхвърлянето на присадени органи, и някои антибиотици като ципрофлоксацин, левофлоксацин и итраконазол. Доказано е, че много от соковете могат да променят фармакологичната активност на медикаментите и съответно да подтиснат или засилят действието им.

 


Преди няколко години беше открито, че сокът от грейпфрут повишава абсорбцията на някои лекарства, но ги прави токсични. Клиничното изследване е извършено със здрави доброволци, които са поемали противоалергичното лекарство фексофенадин с грейпфрутов сок или с вода.

 


Когато медикаментът се пие с вода, се усвоява изцяло, а когато се пие със сок - наполовина. Активното вещество в грейпфрута, наречено нарингин, потиска ключов фактор, който управлява усвояването на споменатите лекарства от организма.

 


От друга страна сокът от грейпфрут блокира ензима CYP3A4 в лекарства за намаляване на холестерола, като ги прави потенциално отровни. Нормално ензимът преработва тези лекарства в организма.

 


Преди 20 години д-р Бейлие установил, че консумацията на сок от грейпфрут или самия плод повишава в опасна степен въздействието на лекарството срещу артериална хипертония фелодипин.


 

Кои са показанията и противопоказанията на най-често консумираните сокове, можете да видите тук.