При продължителното затваряне и ограничаване на двигателната активност е изключително важно да се опитаме максимално да помогнем на организма да изчиства токсините от тялото и се справя с елиминирането им. Когато не затормозяваме допълнително метаболитните процеси с още вредни тежки, мазни храни, вече се грижим за себе си, но това не е достатъчно. С какво можем да заменим обичайните за храненето ни продукти, за да сме по-здрави и свежи?


Повече от ясно е, че богати на антиоксиданти могат да бъдат естествените храни – плодовете и зеленчуците, но дори и сред тях има определени, които изобилстват с полезни вещества. В случая трябва да търсим такива, богати на бета-каротин, витамин С и витамин Е


Съдържащите бета-каротин плодове и зеленчуци лесно са разпознават – при всички случаи те имат ярък откличаващ ги цвят и той не е само оранжев, както сме свикнали да свързваме моркова с елемента. Цветът може да е още лилав, син, червен, жълт, дори зелен.Добър източник на бета-каротин са кайсиите, цвеклото, аспержите, броколи, карфиол, моркови, зелени чушки, кале, ряпа, спанак, сладки картофи, домати, тиква, манго, нектарини, праскови, розов грейпфрут, мандарини, диня, пъпеш...


Витамин С може да се осигури чрез консумация на горски плодове, ягоди, грейпфрут, киви, манго, нектарини, портокал, папая, пъпеш, броколи, брюкселско зеле, карфиол, кале, сладки картофи, домати, червени, зелени или жълти чушки, зелен фасул.


Витамин Е също може да се набави чрез броколи, синап, ряпа, тиква, червени чушки, спанак, авокадо, манго, папая, ядки, слънчогледово семе.


Разбираемо ползата от плодове и зеленци има, когато се консумират сурови. Тези от тях, които изискват топлинна обработка като броколите, брюкселското зелене, зеления фасул и други, запазват повече полезните си вещества при варене. Имайте предвид например, че броколите губят тези съединения, когато се варят повече от 5 минути.


Богати на антиоксиданти също са и сините сливи – свежи и сушени, ябълки, стафиди, червеното грозде, лук, боб, патладжан, кълнове на люцерна.

 

Този витаминен коктейл винаги можем да обогатим с малко цинк и селен. Например към зелената салата да добавим малко морски дарове, с което сме си осигурили и добра порция цинк. Той се съдържа и в ядките и бобовите култури, както и в пълнозърнестите храни – цели зърна или обогатените с него готови закуски. Намира се също така и в червеното месо, пилешкото и млечните произведения. 


Селен пък може да се набави чрез бразилски ядки, риба тон, телешко, пилешко. Със селен са обогатени и някои зърнени продукти.


По-голяма част от изброените продукти са богати на фибри. Те са ни нужни и за да се предпазим от нежелана констипация, за която до голяма степен е виновно заседяването и, разбира се, неправилния подбор на храни. Редовното хранене също е от полза – не се оставяйте гладни за повече от 4 часа, но се опитайте да не слагате в устата си храна по-често от 2 ½ часа. Ако пригладнеете за това време, по-добре пийте вода. Сега нейният прием е още по-жизненоважен. Изпивайте поне по 3 литра вода на ден.