Изморени, изцедени, изтощени – независимо как го наричаме, лекът на това неприятно състояние се побеждава най-добре с прилив на енергия
 
Все повече мъже и жени съобщават за появата на чувство на ленивост, което може да бъде вследствие на различни причини. Според експертите обаче най-големият виновник е неправилното хранене. Те допълват, че можем да мислим за храната като гориво на организма ни - от качеството й зависи как ще се чувстваме.
 
Как обаче да си набавим най-доброто „гориво“ за организма ни? Предлагаме ви някои от съветите на експертите...
 
В началото на деня повечето хора бързат да излязат, без да се замислят за хранителните нужди на тялото. Кой ли има време да закусва сутрин?
 
Проф. Елън Камир, която е експерт по хранене, обяснява, че сутрешното ядене се забравя най-лесно. Ако не закусваме обаче и започнем да изпитваме чувство на умора преди обяд, тогава е дошло времето да придобием навика да хапваме в началото на деня. 
 
Редица проучвания показват, че закуската ни поддържа бодри и концентрирани, помага ни да редуцираме килограмите си, като ни предпазва от преяждане през деня. По този начин предпазва от наднормени килограми, диабет и сърдечни заболявания.
NEWS_MORE_BOX
 
 
За да се радваме на тези ползи от храненето и да подготвим тялото си за предстоящия ден, експертите съветват да консумираме повече въглехидрати за енергия и белтъчини за издръжливост. А ето какви са и предложенията за сутрешното меню: 
 
  • пълнозърнеста питка със сирене;
  • пълнозърнеста филийка и някакъв плод;
  • твърдо сварено яйце с пълнозърнест хляб;
  • бъркани яйца, филийка и плод;
  • овесена каша със стафиди.
 
Важно е също така да не консумираме големи количества захар със сутрешното хранене. Проучване, публикувано в сп. Pediatrics, открива, че децата, които консумират захар със закуската си, са по-склонни да ядат повече на обяд.