Безспорна е ролята на водата за наличието на живот. Във всеки един организъм тя играе ролята на разтворител, на химичен реагент, на среда за извършване на химични реакции.
 

 

Водата осигурява транспорта на източници на енергия, ензими, хормони, биологично активни вещества, но също и отнасянето на токсични крайни продукти на обмяната. Не малка е ролята и и като терморегулатор, а също и фактор за поддържане на определени обеми и налягане като кръвното, вътреочното, вътремозъчното и др.
 


 

През лятото, чрез потенето, губим значително по-голямо количество течности през кожата.

 

За да бъде постоянен обемът на телесните течности, необходимо е да има баланс между приема и загубата на вода от организма. Загубата на течности от организма изисква и съответно компенсиране на водно-солевия баланс.

 

За да се поддържа оптималния тургор на клетките, са необходими минимум 1,5 литра течности на ден. През топлите летни дни, особено, ако хората са изложени на по-високи температури, приемът на вода може да се завиши и да стигне до 2,5 литра.
Колкото повече се потят хората, толкова по-голяма потребност от вода има организмът им, за да поддържа хомеостазата си.
Важно е да се знае, че приемът на течности зависи от индивидуалните особености на организма и хора, страдащи от някои заболявания не трябва да прекаляват.

 

Свръхприемането на течности може да причини повишаване на кръвното налягане. Увеличава се обема на кръвообращението и сърцето работи при затруднени условия.

 

При потенето, особено, ако то е по-обилно, освен вода се губи и натрий. Това може да доведе до нарушение във водно-солевия баланс на организма.

 

Според специалисти по храненето и обмяната не веществата, консумацията на подсолен доматен сок помага за поддържането на водно-солевия баланс, особено при хора с наднормено тегло, при които изпотяването е обилно.

 

Друга, често препоръчвана за летните дни напитка е чаят, като той не трябва да е горещ, но в никакъв случай и студен.

 

През топлите дни е добре да се пият топли напитки с температура около 40 оС. Те уравновесяват температурата на тялото и околната среда и допринасят за по-ниска загуба на течности от организма.