Американски изследователи твърдят, че нитратите, които се откриват в преработените меса, могат да бъдат причина за развитие на мигрена
 
Нитратът се използва за съхраняване на преработените меса, като наденици и бекон. Както в преработените меса, за които се твърди, че крият риск и от развитие на рак, нитратите се откриват естествено и в зеленолистните зеленчуци. 
 
Според специалистите от Училището по медицина към калифорнийския университет в Сан Диего консумацията както на обработени меса, така и на зелени зеленчуци, може да доведе до мигренозно главоболие. 
 
Водени от твърдението, че някои храни имат отношение към мигрените, включително шоколад, вино и особено съдържащите нитрати, изследователите решават да проучат в дълбочина този въпрос. 
 
По време на проучването се установява, че хората, които страдат от мигрена, са носители на бактерии в устната кухина  и чревния тракт, които преработват нитратите. 
 
Когато попаднат в организма, те могат да бъдат преобразувани в азотен оксид, който да бъде от полза за кръвообращението и също да намали нивата на кръвното налягане, но крие и риск от отключване на мигрена
NEWS_MORE_BOX
 
 
Използвайки публични данни от предишни проучвания, изследователите анализират общо 172 орални проби на бактерии, както и 1996 фекални проби. 
 
Специалистите, които публикуват резултатите на проучването в mSystem medical journal, допълват, че не е задължително те да доказват пряка връзка между консумацията на храни с богато съдържание на нитрати и появата на мигрена
 
Точният механизъм за възникване на мигрената не е напълно изяснен. Често при това заболяване се появяват функционални промени в съдовете на мозъка, в активността на нервните клетки и някои биохимични процеси.