Все повече изследвания потвърждават връзката между начина на хранене и риска от развитие на ракови заболявания.
Проучване на Барселонския институт за глобално здраве - ISGlobal е показало, че редовната консумация на свръхпреработени храни и напитки може да увеличи риска от колоректален рак.
Изследването е било базирано на въпросници за храненето и е проведено с около 8000 участници.
Учените са проследили връзката между консумацията на свръхпреработени храни и риска от рак на простатата и рак на гърдата.
Какво са свръхпреработени храни и колко консумираме?
Консумацията на свръхпреработени храни и напитки представлява между 25% и 50% от общия енергиен прием в диетата на европейците.
Класификационната система NOVA разделя храните и напитките в четири групи въз основа на тяхната степен на обработка.
Свръхобработените храни - групата с най-висока степен на обработка, са индустриални формули с повече от пет съставки.
Те обикновено съдържат и добавени вещества като захар, мазнини, сол и консерванти.
Подсладените напитки, предварително приготвените храни или индустриалните сладки изделия са част от тази група.
Има много проучвания, които свързват консумацията на свръхпреработени храни със сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и повишен риск от преждевременен летален изход.
Свръхпреработени храни и риск от рак на дебелото черво
Проучването на изследователите от ISGlobal е имало за цел да анализира дали консумацията на този вид храни и напитки е свързана с повишен риск от развитие на колоректален рак, рак на гърдата или простатата.
За целите на проучването са се включили 7843 участници - 1852 диагностицирани с колоректален рак, 1486 с рак на гърдата, 953 с рак на простатата и останалите, практически другата половина - без диагноза за ракови заболявания.
Хранителният прием на участниците е бил анализиран с помощта на въпросник, който е давал информация за честотата на консумация на храна и напитки през годината и хранителните продукти са били класифицирани според степента им на обработка с класификацията NOVA.
Учените са установили защо диетите с високо съдържание на мазнини благоприятстват рака на дебелото черво.
Изследването, публикувано в сп. Clinical Nutrition, е показало, че консумацията на свръхпреработени храни и напитки е свързана с повишен риск от колоректален рак - по-конкретно, 10% по-висок прием на тези храни и напитки увеличава риска от развитие на този тип рак.
Защо свръхпреработените храни увеличават риска от рак?
Потребителите на свръхпреработени храни спазват диета с много ниско съдържание на фибри, плодове и зеленчуци, които са защитни фактори срещу колоректален рак.
В допълнение, свръхобработените продукти имат високо съдържание на добавки и други вещества с канцерогенен потенциал.
Другото изследване, публикувано в сп. BMJ, е показало връзка между консумацията на свръхпреработени храни и рака на дебелото черво само при мъжете.
Тези разлики между мъжете и жените могат да се обяснят със защитния ефект на естрогените срещу тестостерона при жените, наред с други причини.
По отношение на връзката с рака на гърдата, проучването на ISGlobal не е открило значителна връзка, но е установило връзка при жените, които пушат и бившите пушачки.
Тютюнопушенето е рисков фактор за рак на гърдата и е известно, че тютюнопушенето и някои диетични фактори могат да имат синергичен ефект върху развитието на рак, какъвто би могъл да бъде случаят с консумацията на свръхпреработени храни и напитки, поясняват учените.
Референции:
https://www.sabervivirtv.com/oncologia/ultraprocesados-aumentan-riesgo-cancer-colon-hombres_5514
https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00121-7/fulltext
https://www.bmj.com/content/360/bmj.k322