Все повече изследвания потвърждават връзката между начина на хранене и риска от развитие на ракови заболявания.

 

Проучване на Барселонския институт за глобално здраве - ISGlobal е показало, че редовната консумация на свръхпреработени храни и напитки може да увеличи риска от колоректален рак.


 

Изследването е било базирано на въпросници за храненето и е проведено с около 8000 участници.

 

Учените са проследили връзката между консумацията на свръхпреработени храни и риска от рак на простатата и рак на гърдата.

 

Какво са свръхпреработени храни и колко консумираме?

Консумацията на свръхпреработени храни и напитки представлява между 25% и 50% от общия енергиен прием в диетата на европейците.

 

Класификационната система NOVA разделя храните и напитките в четири групи въз основа на тяхната степен на обработка.

 

Свръхобработените храни - групата с най-висока степен на обработка, са индустриални формули с повече от пет съставки.

 

Те обикновено съдържат и добавени вещества като захар, мазнини, сол и консерванти.

 

Подсладените напитки, предварително приготвените храни или индустриалните сладки изделия са част от тази група.

 

Има много проучвания, които свързват консумацията на свръхпреработени храни със сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и повишен риск от преждевременен летален изход.

 

Свръхпреработени храни и риск от рак на дебелото черво

Проучването на изследователите от ISGlobal е имало за цел да анализира дали консумацията на този вид храни и напитки е свързана с повишен риск от развитие на колоректален рак, рак на гърдата или простатата.

 

За целите на проучването са се включили 7843 участници - 1852 диагностицирани с колоректален рак, 1486 с рак на гърдата, 953 с рак на простатата и останалите, практически другата половина -  без диагноза за ракови заболявания.

 

Хранителният прием на участниците е бил анализиран с помощта на въпросник, който е давал информация за честотата на консумация на храна и напитки през годината и хранителните продукти са били класифицирани според степента им на обработка с класификацията NOVA.

 

Учените са установили защо диетите с високо съдържание на мазнини благоприятстват рака на дебелото черво.

 

Изследването, публикувано в сп. Clinical Nutrition, е показало, че консумацията на свръхпреработени храни и напитки е свързана с повишен риск от колоректален рак - по-конкретно, 10% по-висок прием на тези храни и напитки увеличава риска от развитие на този тип рак.

 

Защо свръхпреработените храни увеличават риска от рак?

Потребителите на свръхпреработени храни спазват диета с много ниско съдържание на фибри, плодове и зеленчуци, които са защитни фактори срещу колоректален рак.

 

В допълнение, свръхобработените продукти имат високо съдържание на добавки и други вещества с канцерогенен потенциал.

 

Другото изследване, публикувано в сп. BMJ, е показало връзка между консумацията на свръхпреработени храни и рака на дебелото черво само при мъжете.

 

Тези разлики между мъжете и жените могат да се обяснят със защитния ефект на естрогените срещу тестостерона при жените, наред с други причини.

 

По отношение на връзката с рака на гърдата, проучването на ISGlobal не е открило значителна връзка, но е установило връзка при жените, които пушат и бившите пушачки.

 

Тютюнопушенето е рисков фактор за рак на гърдата и е известно, че тютюнопушенето и някои диетични фактори могат да имат синергичен ефект върху развитието на рак, какъвто би могъл да бъде случаят с консумацията на свръхпреработени храни и напитки, поясняват учените.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/oncologia/ultraprocesados-aumentan-riesgo-cancer-colon-hombres_5514

https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00121-7/fulltext

https://www.bmj.com/content/360/bmj.k322