Консумацията на достатъчно вода е от основно значение за хидратирането и здравето на организма, но не бива да прекаляваме в старанието си. Консумацията на големи количества може да бъде опасна. 
 
Водната интоксикация се случва, когато прекалим с консумирамето на вода, вследствие на което натрият в кръвта се разрежда. 
 
Когато концентрациите на този микроелемент в кръвта са ниски, това позволява водата да премине от кръвоносните съдове и да попадне в други тъкани. Това състояние е познато като „хипонатриемия“. Мозъкът е най-засегнатият орган от него. 
 
Обичайно симптомите са леки и включват объркване, главоболие и гадене. Ако състоянието не се лекува, може да се стигне и до припадъци. В най-тежките случаи мозъкът продължава да уголемява размера си, което може да доведе до потенциално фатално състояние. 
 
Сред хората, които са застрашени в някаква степен от развитие на хипонатриемия, са тези, които консумират прекомерно големи количества вода, както и по-възрастните хора, приемащи диуретици и имат понижена бъбречна функция
NEWS_MORE_BOX
 
 
Сред бягащите на дълги разстояния най-застрашени от водна интоксикация са онези, които тичат за по-дълги периоди от време. Специалистите съветват тези спортисти да си набавят натрий по време на маратона. Така например биха могли да консумират спортни напитки, които съдържат електролити
 
По колко вода е препоръчително да консумират хората, които не са маратонци?
 
Институтът по медицина в САЩ препоръчва мъжете да консумират средно около 13 чаши (3 л) течности дневно, а жените – 9 чаши (2,2 л).