Популярността на диетата без глутен се е увеличила благодарение на многобройните ползи за здравето, които тя осигурява. Първоначално е разработена за хората, които изпитват непоносимост към глутен, открит в някои храни и най-вече в тези с пшеница. В следващите редове може да се видят кои са ползите от безглутеновата диета.


Намаляване възпалението на ставите

Премахването на глутен от диетата, помага за намаляване на възпалителните процеси в организма, които предизвикват появата на възпалението на ставите, остеоартрит и ревматоиден артрит. Тези, които се хранят с безглутенови храни, твърдят, че при поява на симптомите на артрит, изпитват по-малко болка.


 

Намаляване риска от рак

Глутенът е протеин, свързан с високи нива на възпалителни процеси в организма, които водят до повишаване на оксидативния стрес. Възпалението е и една от основните причини за ракови промени, тъй като имунната система не винаги се справя с тях. Хората, които са премахнали глутена от менюто си, изпитват по-малко възпаления и понижават вероятността от развитие на туморни клетки.

 

Намаляване риска от сърдечни заболявания  и инсулт

Много сърдечни заболявания и проблеми с кръвоносните съдове са причинени от възпаления. Прилагането на диета без глутен намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт. Безглутеновата диета намалява също отлагането на плаки в кръвоносните съдове.

 

Подпомагане за управлението на аутизма

Аутизмът е нарушение, засягащо умственото развитие на децата. Освен традиционното лечение, изследвания установяват, че отстраняването на глутен от храната, намалява свързаните с аутизъм симптоми като хиперактивността. Въпреки че не е 100% известно защо диетите без глутен са свързани с подобряване на симптомите, се предполага, че това се дължи на намалени възпаления в мозъка, които засягат когнитивността и поведението.

Насърчава се загубата на тегло

Въпреки че няма доказана научна основа, изследователите отбелязват, че безглутеновата диета е свързана с повишена загуба на мазнини. В изследване, приложено върху доброволци, се твърди, че хората са имали регулация на ензимите и рецепторите, насърчаващи загубата на мазнини, което може да е една от причините, поради които безглутеновата диета помага за намаляване на килограмите.