Докато обикновената вода има неутрално pH, то алкалната е с по-алкално pH. Смята се, че алкалната вода е от полза за неутрализирането на киселинността в организма, която е причина за множество болести. Тя е богата на важни минерали като калций, калий, натрий и магнезий. Сред най-разпространените предимства на алкалната вода са:


Алкалната вода е добър източник на антиоксиданти

Антиоксидантите помагат на тялото да се защити от свободните радикали, причиняващи здравословни проблеми. Алкалната вода е източник на антиоксиданти и редовната ѝ консумация може да помогне за защита на тялото от различни заболявания. Предимството ѝ е, че е във течна форма, което я прави по-лесно приемана от организма. 


 

Регулиране на киселинността

Алкалната вода намалява симптомите на киселинния рефлукс, което се характеризира с повишено производство на стомашна киселина. Почти всички храни са киселинни, а когато в тялото има много киселини, се възпрепятства активността на клетките. За здраво тяло трябва да се поддържа pH ниво от 7,0 до 7,2. Алкалната вода неутрализира тези киселини и може да служи като превантивна мярка за болести. Заболелите хора могат също да приемат водата, за да ускорят процеса на възстановяване. 

 

Превенция от рак

Алкалната вода е много вероятно да подпомогне превенцията от рак, защото киселинното pH е свързано с развитието на ракови клетки. Тъй като водата регулира киселинността, много от оксидативните процеси спират и появата на клетъчни мутации намалява. В допълнение, алкалната вода увеличава ефикасността на някои химиотерапевтични лекарства.

 

Укрепване на имунната система

Поддържане на тялото в алкално състояние, стимулира здрава имунна система. Благодарение на алкалната вода, се неутрализират свободните радикали, като същевременно тялото се изчиства от токсини. Редовният прием на водата е от жизнено важно значение за здравето в дългосрочен план.

 

Подобряване здравето на костите

Алкалната вода е обогатена с минерали като калций, магнезий и калий, от които тялото се нуждае, за да поддържа костите здрави. Тъй като киселинността в организма е водеща причина за повечето болести, то тя е и виновник за нарушаване на костната структура. Алкалната вода предотвратява киселинността, което подпомага и за предотвратяване на костната загуба.

 

Благодарение на полезните си свойства, алкалната вода може да се приема всекидневно вместо обикновена вода.