Алтернативните заместители на бялата захар определено са обект на медицинска и научна критика, поради редицата здравословни проблеми, до които честата им консумация може да доведе.
 

Последните изследвания, представени на годишната среща на Американското дружество по биохимия и молекулярна биология, показват, че е възможно изкуствените подсладители да попречат на черния дроб естествено да се детоксикира

 


След като кръвта напусне стомаха и червата, тя преминава през черния дроб. Негова основна функция е да регулира химическите ѝ нива и да отдели жлъчка, благодарение на която да се изхвърлят отпадъчните продукти (токсините) от организма. Черният дроб метаболизира лекарствата във форми, които са по-лесни за усвояване от човешкия организъм и са нетоксични. 

 

„Черният дроб е основният, но не и единственият детоксикиращ орган в тялото“, обяснява доц. д-р Джейми Алън от Мичиганския държавен университет. Бъбреците, белите дробове и лимфната система също играят роля в детоксикацията на тялото, заедно с други органи. 

 

Изследването е фокусирано върху въздействието на ацесулфам калий и сукралоза върху чернодробните клетки.

 

Научната хипотеза е, че специфично тези два изкуствени подсладителя, нарушават функцията на протеин, наречен P-гликопротеин (PGP), който помага на тялото да се освободи от токсини, лекарства и лекарствени метаболити (т.е. странични продукти, които се образуват, когато тялото разгражда дадено лекарство).

 

„Смятаме, че нарушената функция на PGP може да намали ефективността на лекарствата, на химиотерапията и да увеличи токсините в организма“, казва водещият автор на изследването Стефани Оливие Ван-Стихелен, доктор по философия и асистент по биохимия в Медицинския колеж на Уисконсин. 

 

Изследователят подчертава, че на етикетите на продуктите, рядко е посочено какво е количеството на изкуствените подсладители, затова и човек като потребител на подобни стоки, не може да направи правилна преценка за здравето си. 

 

Заместителите на захарта, известни още като нехранителни подсладители или изкуствени подсладители, са вещества, които придават сладък вкус с малко или никакви калории, според Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (U. S. Food & Drug Administration).

 

И двата подсладителя, разглеждани в проучването на Ван-Стихелен са одобрени от Администрацията на САЩ за употреба като хранителни добавки.

 

В допълнение към най-новите открития, клинични проучвания доказват корелация между приема на заместители на захарта и наддаването на тегло, появата на рак на пикочния мехур и образуването на тумори. 

 

Националният институт за рака (National Cancer Institute) е категоричен, че изследванията на одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата изкуствени подсладители „не са показали ясни доказателства за връзка с рак при хората“.

 

„Въпреки че тези открития са интересни, трябва да имаме предвид, че са предварителни и имаме нужда от много повече изследвания, за да видим дали тези изкуствени подсладители или заместители на захарта нарушават способността на черния дроб да се детоксикира“, предлага регистрираният диетолог Но Лиз Уейнанди от Университетския медицински център Уекснър.

 

Умереността е ключова, когато става въпрос за преработени стоки, включително заместители на захарта, единодушни са експертите. „Докато използването на заместители може да бъде добър начин за намаляване на калориите от захарта, много хора намират по-голяма ситост и удовлетворение, когато регулирано се наслаждават на малка порция от любимите си обикновени захарни лакомства”, заявява клиничният нутриолог Ребека Мейсън.

 

Референции:
1. Laura Danner. Medical College of Wisconsin. Researchers uncover how sugar substitutes disrupt liver detoxification. (5th April, 2022). American Society for Biochemistry and Molecular Biology - https://www.eurekalert.org/news-releases/947477

2. How Sweet It Is: All About Sugar Substitutes. U. S. Food & Drug Administration - https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/how-sweet-it-all-about-sugar-substitutes#top

3. Liver: Anatomy and Functions. Liver Functions. John Hopkins Medicine - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/liver-anatomy-and-functions

4. Artificial Sweeteners and Cancer. (10th August, 2016). National Cancer Institute - https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/artificial-sweeteners-fact-sheet