В 100 грама праз лук се съдържат около 83 грама вода, 1,5 грама протеин и 14 грама въглехидрати. Той е източник на някои хранителни вещества като витамин А, В6, С, К, желязо, магнезий, манган и фолиева киселина.

 

Празът е изключително полезен за очите


Празът съдържа голямо количество витамин А. Всекидневното консумиране на праз лук доставя около 65% от препоръчителния дневен прием витамин А за жените и 50% за мъжете. Витамин А е необходим също за развитието на здрави кръвни клетки, като спомага за растежа на нови червени и бели кръвни клетки. Това подпомага функциите на ретината в условия на слаба светлина.

 

Празът е добър за костите

За поддържането на здрави кости е необходимо към ежедневното меню да се прибави праз лук. Той съдържа високо количество витамин К, който е необходим за активиране на протеина остеокалцин. Той е от съществено значение за поддържане здравето на костите. Витаминът е важен и за регулиране на притока на кръв. От друга страна, ниските нива на витамина са свързани с лоша циркулация. Порция праз лук доставя почти 40-50% от дневния препоръчителен прием на витамин К.

 

Празът е полезен за сърцето 

Според редица проучвания празът има ефект да понижава кръвното налягане. Той има способността да предпазва тромбоцитите от съсирване, което може да доведе до получаване на инфаркт. Зеленчукът помага за освобождаване на тялото от хомоцистеин, молекула, която може да бъде вредна за сърдечносъдовата система. Установено е също, че празът помага за понижаване на лошия холестерол, като същевременно повишава добрия. 

 

Празът помага също за превенция от някои видове рак

Праз лукът съдържа съединения, които възпрепятстват някои видове рак като рак на гърдата, дебелото черво и белия дроб. Консумацията на праз се свързва също и със значително намаляване на риска от рак на простатата.


Това свойство се дължи на компонента инулин, който притежава способността да предпазва ДНК от увреждане. Важен елемент е и диалил трисулфид, биоактивно съединение, възпрепятстващо растежа на туморни клетки. Празът съдържа също кемферол, антиоксидант, облекчаващ оксидативния стрес в кръвта, отговорен за появата на рак.