Кофеинът е мощен стимулатор, който в умерени количества притежава ценни ползи за здравето. Той осигурава приток на енергия, подобрява настроението и ни прави по-бодри. Въпреки това, кофеинът представлява психоактивно вещество, което може да бъде противопоказано, ако се консумира във високи количества. Това води до привикване и затруднен отказ от консумация на кафе. Това е установил ретроспективен анализ на Университета Джон Хопкинс, който включва различни проучвания за действието на кофеина.

 

Някои медикаменти не е препоръчително да се приемат на гладно, тъй като увреждат лигавицата на стомаха. Проучване, проведено от Университета във Виена, е показало, че кафето стимулира секрецията на стомашни киселини и сокове. Предполага се, че това може да увеличи риска от развитие на язви, гастроезофагеален рефлукс, нарушено храносмилане и синдром на раздразненото черво. Проучването е показало, че при някои пациенти чувствителността към кофеин е по-висока и консумацията може да доведе до различни клинични прояви. При тези пациенти симптомите се проявяват както при консумация на гладно, така и след хранене.


 

Консумацията на кафе на гладно е свързана с повишени нива на стрес, поради покачване в нивата на хормона на стреса - кортизол. Той участва в контрола на кръвното налягане и регулирането на нивата на кръвната захар. Високите нива на кортизол увеличават риска от диабет тип 2, хипертония, сърдечносъдови заболявания и загуба на костна тъкан. При физиологични условия нивата на кортизол се увеличават рано сутринта. Ето защо се предполага, че консумацията на кафе рано сутрин води до още по-голямо повишаване в нивата на кортизола. Въпреки това, множество проучвания са показали, че редовната консумация на кофеин рано сутрин води до малки промени в нивата на стресовия хормон, които не са необичайни. Дори и да предизвиква покачване в нивата на холестерола, този ефект продължава кратко време.

 

Основният риск от консумацията на кафе е привикването. Продължителният прием води до понижено действие на кофеина върху тялото и необходимост от повишаване на приеманото количество. Това се дължи на нарушение в баланса на медиаторите в мозъка. Освен това, в някои случаи се наблюдава генетична предразположеност към повишена чувствителност. Приемът на прекомерни количества кафе може да доведе до тревожност, болка в главата, сърцебиене, хипертония и панически пристъпи.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/malo-tomar-cafe-ayunas-manana_7781?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=trafico

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5544304/