Пъпешът съдържа голямо количество вода, подобно на динята, поради което е много подходящ за консумация в летни дни. Поради тази причина той е един от най-добрите плодове за предотвратяване на дехидратацията. Консумирането на пъпеш осигурява на тялото въглехидрати, витамин А, калий, витамин С и други.


Свежият и вкусен пъпеш крие многобройни ползи за здравето - например той подобрява храносмилането. Съдържа витамини, вода, но също и фибри, които подобряват симптомите както на диария, така и на запек. Поради това пъпешът се счита за идеален и охлаждащ тялото десерт. Може да се консумира целия плод или да се приема под формата на сок.


Пъпешът също може да предпази тялото от появата и разпространението на ракови клетки. Това се дължи на каротеноидите в него. Благодарение на тях се предотвратява появата на онкологични заболявания като рак на белите дробове и рак на гърдата. Плодът също предотвратява сърдечен инфаркт, но и инсулт. Причината е, че той съдържа аденозин, който освен да предпазва от рак, възпрепятства утаяването на кръвта, което може да доведе до сърдечни заболявания. Пъпешът съдържа също много калий, който поддържа нормално кръвното налягане. Не на последно място по важност е и ликопенът, намиращ се в пъпеша. Той представлява съединение, което не само че понижава риска от рак, но и намалява вероятността от инфаркт. Така че за здраво сърце и защита от рак се препоръчва редовното консумиране на този плод през лятото.


Пъпешът е обогатен и с бета-каротин, лутеин, зеаксантин които засилват зрението и подобряват цялостното очно здраве. Когато попадне в тялото, бета-каротинът се превръща във витамин А, който възстановява функциите на очите.


Ползите от консумацията на този свеж летен плод не свършват дотук. Той е изключително полезен за кожата, тъй като предпазва от преждевременно стареене, но и я подмладява. Това се случва благодарение на колагена в пъпеша, който ускорява процесите на оздравяване.


Пъпешите са също с високо съдържание на вода. Поради това той се счита за естествен диуретик, който насърчава честото уриниране. Така той стимулира дейността на бъбреците, като предотвратява образуването на камъни в тях.