Оптималната препоръчителна дневна консумация на натрий е до 2000 мг дневно (2 г) според Световната здравна организация (СЗО), което е еквивалентно на около 6 грама максимална дневна консумация на сол за възрастни. При деца между 1-3-годишна възраст, препоръките са за до около 2 г сол дневно (0,8 г натрий), а за деца между 4-6-годишна възраст, тези стойности са до 3 г сол дневно (1,2 г натрий).


Повишената солна консумация се асоциира със задръжка на течности, оточност, хипертензия, повишен риск от рак на стомаха, повишен риск от сърдечносъдови инциденти (инсулт, инфаркт), повишен риск от нефропатии. От друга страна, хипонатриемията се проявява с главоболие, замаяност, слабост, гърчове, припадъци, кома и дори смърт. До хипонатриемия може да се стигне при тежка дехидратация (продължителна диария, повръщане, абнормна рехидратация, диуретици и др.), сърдечна- и бъбречна недостатъчност и др.


Средностатистически в световен мащаб хората консумират пъти повече сол, отколкото, всъщност, е необходимо (средно между 9 и 12 грама дневно). Целта на СЗО е да постигне редукция в дневната консумация на сол с 30% до 2025 г. При достигане на препоръчителния дневен прием на натрий, ще бъдат предотвратени 2,5 милиона смъртни случаи годишно.Ново проучване показва, че консумацията на три пъти повече сол дневно от препоръчителната всекидневна консумация, може да доведе до промени в мозъка, които се асоциират с деменция. Изследването е проведено в Медицинския колеж „Уейл Корнел“ в Ню Йорк върху животински модели. Изследователите установили, че при екстремно солна диета се наблюдавала акумулация на т.нар. протеин „тау“ в мозъка. Това е протеин, който участва във формирането на нормалната морфология на нервните клетки и транспорта на нутриенти в невроните, като се счита, че играе роля в патогенезата на Алцхаймер.


В рамките на три месеца резултатите при тестове оценяващи когнитивните способности били влошени – наблюдавали се затруднения в разпознаването на предмети и запомняне ходовете на лабиринтни системи. Изследователите считат, че причината за това се крие в акумулацията на протеинът „тау“ в нервните клетки, който води до нарушение в транспорта на нутриенти вътреклетъчно и в крайна сметка до клетъчна смърт. Било провеждано образно изследване, чрез който било проследявано как акумулацията на протеина променяла мозъка. Въпреки резултатите обаче, тепърва предстоят нови проучвания, които да потвърдят дали резултатите са аналогични и при хора.


Изследователите забелязали, че протеинът започнал да акумулира след четвъртата седмица, като елевацията продължила в хода на цялото изследване. През 12. седмица се наблюдали трудности при разпознаването на предмети, както и запомнянето на ходовете на лабиринтни системи.


Новите данни показват, че редуцираната дневна солна консумация намалява риска от развитие на деменция и когнитивни дегенеративни процеси. В България броят на страдащите от деменция пациенти е около 200 000 и засяга около 30% от населението между 65 и 80-годишна възраст. Преди тази възраст, честотата на заболяването е 0,5-1%.