Изследвания показват, че консумацията на портокалов сок всеки ден е изключително полезно, тъй като той е богат на витамин С. Витаминът не може да бъде произведен от човешкия организъм и затова трябва да се набавя непрекъснато. Витамин С предпазва тялото от ефектите на свободните радикали, които причиняват увреждане на тъканите.


Витамин С е също антиоксидант, който предотвратява много видове рак и особено рак на дебелото черво. Сокът съдържа и хесперидин, друг важен антиоксидант, който е свързан с намаляване на растежа на туморите. Друго предимство на този антиоксидант е и осигуряване на нормалното функциониране на кръвоносните съдове, което е свързано с намален риск от сърдечни усложнения поради високо кръвно налягане.

 


Благодарение на витамин С, който сокът съдържа, също се повишава имунитетът. Чаша портокалов сок съдържа над 200% от витамин С, поради което се счита, че сокът предпазва от настинки и вируси.


Сокът от портокал е богат също на аскорбинова киселина, която е един от основните компоненти на колагена, а той е важен за предотвратяването на преждевременното стареене на клетките.
    
Освен витамин С, портокаловият сок е богат и на витамин А, който помага за детоксикиране на тялото и поддържане на нормалното функциониране на бъбреците и предотвратяване образуването на камъни в тях. Сокът е полезен също за черния дроб и за превенция от лошо храносмилане и ферментиране на храната в червата.

 

Витамин А е свързан и с доброто здраве на очите. Консумирането му предотвратява и появата на много очни заболявания като например макулната дегенерация.


Портокаловият сок съдържа също фолат или витамин В9, който е необходим за растежа на нови клетки. Фолатът също предотвратява уврежданията, които причиняват свободните радикали.


Сокът от портокал е много често използван и за смъкване на излишните килограми, поради което е често включван в програмите за отслабване.

 

Не на последно място по важност е и свойството му да поддържа кожата млада и свежа. Това се дължи отново на витамин С, който предпазва кожата от външни фактори.