Плодовете логично влизат във всеки диетичен план. Те са богати на фибри, витамини и минерали. Това е една здравословна и естествена за организма храна. Наред с общите им качества, някои от плодовете носят и допълнителни екстри. Например – спомагат топенето на мазнини. Предвид предстоящите партита добрата фигура отново стои на дневен ред. С какво можем малко да изгладим линията си, без да се напрягаме излишно?

 

Сега е сезонът на предлагането и търсенето на цитруси у нас. Портокалите са истинска съкровищница за здраве: богати са на витамин С, който е съхранен до максимално възможното предвид срока на беритбата, транспорта и престоя в търговската мрежа. Един средно голям портокал зарежда с 50 калории енергия и максимума фибри, от които се нуждаем за деня – 3,4 г. Идеална храна е при оплакване от високо кръвно налягане – в него има 238 мг калий, 61 мг, калций и 17 мг фосфор. Освен подпомагащ възстановителните процеси на организма, той се оказва полезен за сърдечносъдовата система, костите и зъбите. При редовна консумация на портокали едва ли ще се оплаквате от нередовен стомах, така че зимата, когато липсват традиционните за нас плодове и зеленчуци в свеж вид, портокалите могат да запълнят този дефицит по най-добър начин.


 

Защо портокалите спомагат отслабването? Първо, те са богати на вода. 87% от съдържанието им е водно, което освен че ни предпазва от дехидратация в зимния сезон, и създава усещане за ситост. Високото съдържание на фибри пък гарантира, че ситостта ще се задържи максимално дълго, така че похапванията през деня неминуемо намаляват. Редоният стомах от своя страна помага за изчистването на токсини и задържането на течности и килограми. 

 

При проучване преди 5 години се установява, че водноразтворимият витамин в портокала вероятно помага за предпазване от наднормено тегло и контрола на килограмите. Освен че спира възпалителните процеси, влияе положително на гликемичния контрол, което и е свързано с процесите на горене на мазнини в тялото. 

 

И не на последно място, портокалът е естествено сладък, така че при необходимост да се хапне десерт, той е чудесен вариант да задоволим глада, без да навредим на плановете си за красота.