За храненето има стара поговорка, че човек трябва „да закусва като крал, да обядва като принц и да вечеря като просяк“, основана на убеждението, че приемането на по-голямата част от дневните калории сутрин оптимизира загубата на тегло чрез по-ефективно и бързо изгаряне на калории през деня.
Според ново проучване, публикувано в Cell Metabolism, часът на прием на по-голямата част от калориите не влияе на начина, по който тялото метаболизира калориите.
Въпреки това хората, които са приемали най-голямата част от калориите сутрин, съобщават, че се чувстват по-малко гладни по-късно през деня, което може да насърчи по-лесната загуба на тегло.
Съществуват много митове около времето за хранене и как то може да повлияе на телесното тегло или на здравето.
Това се дължи до голяма степен на влиянието на циркадния ритъм.
В това проучване участниците са били здрави, но с наднормено тегло или затлъстяване, за да могат да контролират храненето си и да се проследи метаболизма им за определен период от време.
Общо 16 мъже и 14 жени са завършили проучването.
Всеки участник е бил разпределен на случаен принцип да приема по-голямата част от калориите сутрин или вечер, в продължение на четири седмици.
Диетите са били изокалорични - с баланс от 30% протеини, 35% въглехидрати и 35% мазнини.
След период от една седмица, в който калориите са били балансирани през целия ден, всеки участник е преминал към прием на калориите в другия часови диапазон за четири седмици.
По този начин всеки участник сам е контролирал процеса.
По време на цялото проучване, общият дневен енергиен разход на участниците е бил измерен с помощта на метода на двойно маркираната вода - техника, базирана на изотопи, която е разглеждала разликата между скоростите на оборот на водорода и кислорода на телесната вода като функция от производството на въглероден диоксид.
Първичната крайна точка на проучването е била енергийният баланс, измерен чрез телесното тегло.
Като цяло изследователите са установили, че енергийните разходи и общата загуба на тегло са били еднакви за сутрешната и вечерната диета.
Участниците са намалили теглото си с около 3 кг през всеки от четириседмичните периоди.
Вторичните крайни точки са били субективен контрол на апетита, гликемичен контрол и състав на телесната маса.
Участниците са съобщили, че апетитът им е бил по-добре контролиран в дните, в които са приемали по-обилна закуска и са се чувствали сити през останалата част от деня.
Референции:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413122003448?via%3Dihub
https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(22)00344-8