Едно от основните приложения на сушените сливи са за стимулиране на чревната перисталтика и ефективното очистване на червата.

 

Въпреки това, сините сливи са изключително полезни и по време на менопауза.


 

Няколко проучвания вече са подчертали ползите от сушените сливи за здравето на костите.

 

Последният мета-анализ, извършен от изследователи от Щатския университет на Пенсилвания и публикуван в Advances Nutrition, показва, че консумацията на 50 до 100 грама сушени сини сливи дневно би помогнала за борба със загубата на костна маса по време на менопаузата.

 

Този период от живота на жената наистина е свързан с рязко намаляване на нивата на защитните полови хормони, което излага жените на повишен риск от развитие на остеопороза.

 

Учените са направили преглед на откритията по темата въз основа на резултатите от няколко предишни проучвания.

 

Първото проучване, проведено при лабораторни модели, показва, че сините сливи имат противовъзпалително и антиоксидантно действие.

 

Други проучвания са изследвали влиянието на ежедневната консумация на сушени сливи в продължение на шест до дванадесет месеца върху здравето на костите при жени в менопауза и са открили положителни ефекти върху костната минерална плътност и костните биомаркери.

 

Ползите от сушените сливи след 50-годишна възраст

Сушените сливи са богати на фибри, фенолна киселина, флавоноиди и каротеноиди, които помагат за намаляване на възпалението чрез своето антиоксидантно действие.

 

Накратко, те действат отлично срещу стареенето на клетките.

 

Ценни са и поради това, че съдържат витамин К, за който е известно, че позволява добрата калцификация на костите, както и калий, който намалява загубата на калций в костите.

 

Сините сливи са богати на бор - 4 до 5 сини сливи осигуряват 100% от препоръчителния дневен прием на бор - рядък микроелемент, който в комбинация с калций и витамин D също помага в борбата срещу остеопорозата.

 

Освен това, тези сушени плодове са от съществено значение за сърдечносъдовото здраве, благодарение на високото си съдържание на калий.

 

Те осигуряват необходимата енергия за мускулите, благодарение на съдържащия се в тях магнезий и стимулират очистването на червата.

 

Всичките тези ползи показват, че умерените количества сушени сливи могат единствено и само да имат благоприятен ефект върху костното и сърдечносъдовото здраве.

 

Източници:

https://www.femmeactuelle.fr/sante/news-sante/pourquoi-il-faut-manger-des-pruneaux-chaque-jour-a-la-menopause-2129199

https://academic.oup.com/advances/advance-article-abstract/doi/10.1093/advances/nmab162/6492076?redirectedFrom=fulltext&login=false