Магданозът е хранителен източник на витамин А, В, С, К, Е, минерали като желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, натрий и цинк, рибофлавин, тиамин, антиоксидантите лутеин и зеаксантин и много други. Той осигурява редица ползи за здравето, сред които са:


Намаляване риска от рак

Консумирането на магданоз може да намали риска от рак. Това включва рак на гърдата, храносмилателния тракт, кожата и простата. Зеленчукът съдържа високи нива на флавоноид, наречен апигенин, който притежава не само противоракови свойства, но има противовъзпалително и антиоксидантно действие.


 

Намаляване на болката

Магданозът помага за намаляване на болката и подуването, свързани с артрит. Магданозът съдържа маслото, наречено евгенол, което е доказано, че има силни противовъзпалителни свойства.

 

Насърчаване почистването на бъбреците

В изследване, публикувано през 2002 г. се показва, че магданозът е богат на антиоксиданти и витамини, които помагат за почистване на бъбреците. Той е естествен диуретик, който помага за лечение на камъни в бъбреците, инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища.

 

Премахване на лошия дъх

Консумирането на няколко стръкчета магданоз помага в борбата с лошия дъх. Свежият вкус на зелената подправка и високото съдържание на хлорофил помагат да освежаване на дъха и устата.

 

Поддържане здравето на очите

Магданозът е богат на витамин А и антиоксиданти като каротеноид, както и бета-каротин, които спомагат за подобряване здравето на очите. Той помага за предпазване на ретината от увреждане и предпазва от дегенерацията на макулата и катаракта. Хранителните вещества в магданоза помагат също за намаляване на подпухналостта на очите и тъмните кръгове.

 

Балансиране на хормоните

Магданозът помага за подобряване на хормоналния баланс при жените, като стимулира секрецията на естрогена. В допълнение, той помага за повишаване на либидото. Редовната консумация на магданоз помага за справяне с хормонални нарушения като менопауза и облекчава симптомите на предменструалния синдром. Чаят от магданоз пък е ефективен за намаляване на менструалните спазми и дискомфорт.