Установено е, че консумацията на едно авокадо на ден в продължение на шест месеца няма ефект върху мазнините в коремната област, черния дроб или обиколката на талията при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

 

Въпреки това скорошно проучване е показало, че консумацията на едно авокадо на ден води до леко намаляване на нездравословните нива на холестерол.


 

В рандомизираното проучване изследователите са установили също, че участниците, които консумират авокадо, са с по-пълноценна диета.

 

Въпреки че предишни, по-малки проучвания са открили връзка между консумацията на авокадо и по-ниското телесно тегло, индекса на телесната маса и обиколката на талията, това е най-голямото и най-мащабното, показващо ефектите на авокадото върху здравето, поради големия брой участници и продължителността на периода на проучване.

 

Въпреки че авокадото не е повлияло върху количеството коремни мазнини или наддаването на тегло, проучването все пак е предоставило доказателства, че авокадото може да бъде полезно допълнение към добре балансираната диета.
 

Включването на авокадото в дневния прием в това проучване не е причинило наддаване на тегло, но е довело до леко понижение на LDL холестерола.

 

Проучването също така е установило, че ежедневната консумация на авокадо подобрява общото качество на хранене на участниците с осем точки по 100-точкова скала.

 

По-високото качество на диетата е свързано с по-нисък риск от развитие на няколко заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

 

Изследването, наскоро публикувано в Journal of the American Heart Association, е проведено съвместно с Университета Лома Линда, Университета Туфтс и UCLA, с координираща подкрепа от Университета Уейк Форест.

 

Изследването е било с продължителност шест месеца и е включвало повече от 1000 участници с наднормено тегло или затлъстяване, половината от които е трябвало да консумират авокадо всеки ден, докато другата половина е продължила обичайната си диета и е трябвало да ограничат консумацията на авокадо до по-малко от две на месец.
 

Мазнините в областта на корема и около другите органи са били измерени точно с помощта на ЯМР преди и в края на изследването.

 

Докато едно авокадо на ден не е довело до клинично значими подобрения в количеството на коремните мазнини и други сърдечно-метаболитни рискови фактори, консумацията на едно авокадо на ден също така не е довела до увеличаване на телесното тегло.

 

Това е важно, защото приемът на допълнителни калории от авокадо не е оказал влияние върху телесното тегло или коремните мазнини, но леко е намалил общия и LDL-холестерола.

 

Ежедневната консумация на авокадо е довела до намаляване на общия холестерол с 2,9 милиграма на децилитър (mg/dL) и намаляване на LDL холестерола с 2,5 mg/dL.
 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1161/JAHA.122.025657