Консумацията на полезни мазнини е от изключително важно значение за здравето на организма, особено за това на сърцето. Те не са трудни за намиране, стига да знаем къде да търсим.
 
Орехите лесно могат да се добавят към сутрешната купа зърнена закуска. Те са чудесен източник на алфа-линоленова киселина, която е сред трите вида омега-3 мастни киселини, които са най-често срещани в растенията. 
 
Тази киселина може да се намери и в други ядки, измежду които шамфъстък, американския орех, както и в бадемите. 
 
Студеноводната риба е с най-висока концентрация на DHA и EPA – двете мастни киселини, които са тясно свързани със сърдечното здраве. Съветът на Американската сърдечна асоциация е седмично да се консумират по две порции сьомга, риба тон, херинга, езерна пъстърва, сардини или други подобни видове. 
 
Според проведени изследвания тези мастни киселини намаляват нивата на триглицеридите, които могат да доведат до блокиране на артериите. Омега-3 също така могат да понижат риска от аритмия.
NEWS_MORE_BOX
 
 
При готвене също трябва да се обърне внимание на мазнината, която се използва. Добър избор са соево олио, олио от орехи и др. Специалистите успокояват, че високата температура на готвене няма да унищожи полезните им вещества. Важно е да не се забравя, че маслата, макар и богати на омега-3, са и с високо съдържание на калории. Затова не бива да се прекалява с консумацията им.