Хапването на определени храни може да помогне за намаляване на общия риск от рак на гърдата. Това са храните, съдържащи антиоксиданти, тъй като те защитават клетките от свободните радикали, които не само че причиняват рак, но и допринасят за преждевременно стареене и сърдечни заболявания. Хапването на тези храни, освен че предотвратява рака на гърдата, засилва имунната система и поддържа добри енергийни нива.


Зелен чай

Зеленият чай осигурява редица ползи за здравето, вариращи от загуба на тегло до управление на кръвното налягане. Зеленият чай може да предотврати рака на гърдата, тъй като съдържа множество полифеноли и катехини. Тези антиоксиданти защитават клетките и предпазват ДНК от увреждане.Сок от нар

Сокът от нар също съдържа полифеноли, които предпазват от някои видове рак, включително този на гърдата. Учените твърдят, че екстрактът от нар може да бъде много добра алтернатива на сока от нар, но в по-малки дози. Няма обаче точни указания колко сок или екстракт трябва да се приема, за да има полза. Специалистите предупреждават, че диабетиците трябва да се консултират с лекар преди да приемат сок от нар, тъй като той съдържа захар, която може да повлияе на нивата на кръвната глюкоза.


Горски плодове

Ягодите, боровинките, черните малини и други горски плодове съдържат полифеноли, които имат противоракови свойства. Те са и с високо съдържание на антиоксиданти, включително витамин С, който поддържа здрава имунната система. Редовното им хапване може да понижи риска от получаване на рак на гърдата.


Кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци са богати на антиоксидантни витамини като С, Е и К, но съдържат и много фибри. Те са богати на глюкозинолати, химикал, който се бори с рака на гърдата. Популярните кръстоцветни зеленчуци, са броколите, карфиолът, брюкселското зеле, руколата и бялото зеле.

 

Чесън и лук

Счита се, че има връзка между увеличеният прием на чесън и лук и намаляване на риска от ракови клетки в гърдите. Редовната им консумация по 2 пъти дневно може да понижи вероятността от рак на гърдата с до 67%. Това се дължи на антибактериалните, анивирусни и антиракови свойства.


Други храни, които възпрепятстват появата на рак на гърдата са: кайсиите, доматите, морковите, сладките картофи, куркумата и т.н.