Подуването на корема обикновено се причинява от натрупване на газове в стомаха, но може да се дължи и на други проблеми, като запек, лошо храносмилане или синдром на раздразненото черво.

 

Редица храни и добавки могат да намалят подуването и да помогнат при други храносмилателни проблеми, включително газове, запек и болки в стомаха. Имайте предвид, че ако подуването не отзвучава свремето или е придружено от други симптоми, като гадене, повръщане, диария или загуба на тегло, трябва да говорите с Вашия лекар, за да видите дали е необходимо допълнително лечение.


 

Пробиотици

 

Пробиотиците са вид полезни бактерии, които се намират в червата. Можем да си ги набавим от определени храни или чрез хранителни добавки. Проучвания показват, че увеличеният прием на пробиотици може да подобри здравето на чревния тракт и да облекчи някои храносмилателни проблеми, включително диария и язвен колит.

 

Джинджифил

 

Джинджифилът е билка, която се приема често за облекчаване на храносмилателни проблеми и лечение на гадене, повръщане и сутрешно гадене. Проучвания показват, че джинджифилът също може да помогне за предотвратяване на подуването на корема. Джинджифилът може да ускори изпразването на стомаха при хора с лошо храносмилане и намалява подуването на корема.

 

Масло от мента

 

Маслото от мента е билкова добавка с антиоксидантно и противовъзпалително действие. То съдържа съединението L-ментол, което потиска мускулните спазми в червата и помага за облекчение на храносмилателни проблеми, като синдром на раздразненото черво, коремна болка и други с минимални странични ефекти. Доказано е, че маслото от мента намалява симптомите на синдрома на раздразненото черво, включително подуване на корема и болки в стомаха.

 

Масло от канела

 

Маслото от канела се използва в традиционната медицина за лечение на различни храносмилателни заболявания, включително подуване на корема. Проучванията показват, че канеленото масло значително намалява симптомите на лошо храносмилане. Канелата съдържа няколко противовъзпалителни съединения, като канелен алдехид и метоксицинанамалдехид и маркерите на възпаление при проучвания с животни.

 

Храносмилателни ензими

 

Храносмилателните ензими помагат за разграждането на хранителните вещества и правилното храносмилане. Тялото произвежда храносмилателни ензими, но приемът на ензимна добавка може да помогне за облекчаване на подуването в някои случаи. Храносмилателни ензими, като лактазата, могат да помогнат за предотвратяване на симптомите при хора с непоносимост към лактоза. Лактозната непоносимост е често срещано състояние, което причинява проблеми като газове, подуване на корема и болки в стомаха, когато се консумират храни, съдържащи лактоза - вид захар в млякото. Не забравяйте да се консултирате с медицински специалист, преди да започнете приема на храносмилателен ензим.

 

Псилиум

 

Псилиум е влакно, извлечено от билката Plantago ovata, отглеждана в много части на Южна Азия, Европа и Северна Америка. Псилиевите влакна могат да помогнат за предотвратяване на запек и намаляване на възпалението в червата, което би могло да помогне за намаляване на подуването. Проучване при хора с диабет показва, че приемът на псилиум подобрява симптомите на запек и намалява нивата на кръвната захар, нивата на холестерола и телесното тегло.

 

Витамин D

 

Клетките на кожата произвеждат витамин D при излагане на слънце. За съжаление, много малко хранителни източници естествено съдържат това хранително вещество. Недостигът на витамин D е често срещано състояние. Някои изследвания показват, че приемането на добавка с витамин D може да помогне за намаляване на подуването на корема.

 

В допълнение към използването на някои от добавките по-горе, може да направите и някои здравословни промени диетата си, за да облекчите подуването на корема. Вижте тази статия за това кои са храните, които могат да ви помогнат при подуване на корема и проблеми с храносмилането!

 

Източници:

https://www.healthline.com/nutrition/supplements-for-bloating

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900870/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337770/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729798/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25629927/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6249666/