Червената боровинка е богата на антиоксиданти, витамини и фибри. Смята се, че сокът от червена боровинка е полезен за женското здраве и може да помогне за предотвратяване и дори за лечение на инфекции на пикочните пътища. Какво казват научните изследвания за това?

 

Здраве след менопаузата


 

Менопаузата бележи края на менструацията. Тя е съпроводена от множество хормонални промени, които могат да доведат до неприятни симптоми, като промени в настроението, горещи вълни, нощно изпотяване, вагинална сухота и повишен риск от инфекции на пикочните пътища. Проучванията върху животни показват, че сокът от червена боровинка се отразява благоприятно върху здравето след менопаузата, защото намалява нивата на холестерола и подпомага здравето на сърцето.

 

Имунитет и красива кожа

 

Червената боровинка има изключително високо съдържание на антиоксиданти, като витамин С, кверцетин, флавоноиди и антоцианини. Те помагат за неутрализиране на свободните радикали в тялото. При преработването на плодовете в сок се губи част от антиоксидантите, но те остават в доста високо количество в сока от червена боровинка. Една чаша (240 мл) от него съдържа 78% от дневния препоръчителен прием на витамин С, който е важен за имунитета, но и за правилното образуване на колаген, което увеличава еластичността на кожата и намалява признаците на стареене.

 

ПМС и остеопороза

 

Сокът от червена боровинка е източник на магнезий. В една чаша (240 мл) се съдържа 4% от дневния прием на този минерал, от който много хора не получават достатъчно. Магнезият е от съществено значение за много процеси в тялото, включително здравина на костите и правилна мускулна функция. Недостигът му може да доведе до появата на мускулни крампи. Приемът на повече магнезий може да помогне на мускулите да се съкращават по-ефективно, което води до по-малко болка. Смята се, че магнезият помага за облекчаване на симптомите на ПМС, които могат да включват спазми.

 

Инфекции на пикочните пътища

 

Соковете и хранителните добавки с червена боровинка са популярни в народната медицина като средство за лечение и профилактика на инфекции на пикочните пътища. Те възникват, когато бактерии като Е. coli навлизат и се размножават в пикочните пътища, пикочния мехур, уретрата или бъбреците. Жените са изложени на по-голям риск от тези инфекции от мъжете, отчасти поради тяхната анатомия. Сексуалната активност и бременността също увеличават риска. Нелекуването им може да причини сериозни усложнения като бъбречна инфекция, а най-често срещаното лечение са антибиотиците, въпреки че те могат да имат дългосрочни странични ефекти и да убият някои от полезните бактерии в черевния тракт. Някои проучвания показват, че сокът от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на инфекциите на пикочните пътища, но на този етап никакви изследвания не потвърждават, че този сок може да ги лекува.

 

В заключение можем да кажем, че сокът от червена боровинка е богат на витамин С, магнезий и различни антиоксиданти, които засилват имунитета, могат да облекчат симптомите на ПМС и да подсилят костната плътност при жените. Сокът от червена боровинка също може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, но не и за тяхното лечение.

 

Имайте предвид, че соковете от червена боровинка в търговската мрежа често имат много добавена захар или се смесват с други плодови сокове. Търсете чист, неподсладен сок от червена боровинка, когато това е възможно.