Шоколадът е един от продуктите с най-противоречива репутация. Отричан заради вредните му ефекти върху здравето и все пак поддържан заради полезните ефектите на какаото за организма ни. Къде е истината?


Когато говорим за шоколад трябва да се опитваме да разграничаваме богатия на захар и мазнини съвременнен продукт на хранително-вкусовата индустрия, чиято цел не е съхрание на здравето, от продукта, получен от стритите какаови зърна, наричани преди десетилетия „храна на боговете“ от инките.


Какаото било използвано още от мезоамериканските култури като храна, лекарство, ритуален дар и дори валута.Казват, че при глобалното затопляне едни от насажденията, които ще пострадат и ще изчезнат първо са какаовите дървета. Дано не се случва, особено предвид консумацията, която човечеството прави – приходите от шоколад за 2021 г. възлизат на 965 млр. евро според данните на Statista, агенция за пазарните проучвания. Едва ли има друг отрасъл, който да е нарастнал с 20% само за 5 години, между 2016 и 2021 г.


Дали шоколадът е добър или не за здравето ни зависи от това какво има в него, коментира д-р Дариуш Мозафариан, известен кардиолог и професор по хранене от Училището по хранителни науки на Тъфтс Фридман в Бостън, Масачузетс пред The New York Times. Какаото опредено е здравословен продукт, уточнява той. 


Какаовите зърна са богати на фибри и фитонутриенти. Смята се, че какаото съдържа около 380 различни съединения, включително флавоноли, които непрекъснато привличат учените за изследвания заради потенциалните ползи за здравето. 


Все още науката не е открила колко точно и кои точно нутриенти в какаото действат като еликсир за организма ни, за да се каже, че едно блокче шоколад си заслужава да бъде изядено с благородна цел.


Млечният шоколад обикновено съдържа около 20% какао, въпреки че количеството му може да варира до около 50%. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ изисква млечният шоколад да съдържа минимум 10% какао.


Тъмният шоколад обикновено съдържа много повече какао, но и при него количеството може да варира. За да се търсят ползи за здравето, той следва да има поне 70% какао.


Защо все пак е добре да си позволяваме шоколад?

 

Малки изследвания с доброволци докладват, че черният шоколад, какаовите добавки или напитки могат да понижат кръвното налягане, подобрят стойностите на холестерола и здравето на кръвоносните съдове. Според други по-дълготрайни проучвания при консумиращите повече какао се отчита по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания.


Според екипа на д-р Мозафариан консумацията на 10 грама тъмен шоколад средно на ден е свързана с 6% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. Тази констатация е поднесена в техния систематичен преглед за влиянието на определени храни и хранителни въщества върху сърдечносъдото здраве, публикуван в сп. JAMA Network Open през февруари т.г. 


Само че от шоколад до шоколад има разлика, още повече, че самата обработка на какаото при произвоството на шоколад може да унищожи полезните биоактивни какаови флавоноли


За да търсим полезен ефект от какаото в шоколада, то човек трябва да яде близо 4000 калории млечен шоколад или 600 калории тъмен на ден, което само по себе си е унищожително.


Шоколадът е прекрасно лакомство, но все пак не бива да го възприемаме като здравословна храна, са на мнение експертите. 


За да установят все пак доколко какаото може да бъде полезно за сърдечното здраве екипът на д-р Джоан Менсън, началник на отделението по превантивна медицина в Brigham and Women’s Hospital в Бостън провежда голямо рандомизирано проучване с повече от 21 000 американци.


Половината от участниците в него са приемали екстракт от какао, съдържащ 500 мг какаови флавоноли, другата половина – плацебо. Проучването, наречено COSMOS, е представено през юни в сп. The American Journal of Clinical Nutrition.


След като здравословното състояние на участниците е проследено за период от 3,6 години изследователите констатират, че в групата на приемалите какаов екстракт статистически не се засича по-малка вероятност от сърдечносъдови инциденти, в това число инсулт и инфаркт, но се констатират 27% по-малко смъртни случаи от сърдечносъдов характер, което е обнадеждаващ факт за ползата на какаото, следващ да се потвърди допълнително от нови научни проучвания. 


И все пак, според д-р Мозафариан, дори и да не разполагаме с този какаов екстракт и 100% научно потвърждение, полза за здравето, включително и за сърцето, от консумацията на малко тъмен, съдържащ над 70% какао, шоколад ежедневно има, особено ако това ни дава вкус и ни прави щастливи.