Имате ли позиви на глад посреднощ? Хващат ли ви да похапвате торта пред хладилника? Ново проучване показва, че яденето късно през нощта може да направи кожата ни по-уязвима към увреждания от слънцето.
 
Д-р Джоузеф Такахаши от Катедрата по неврология в Университета на Тексас и колегите му от Югозападния медицински център в Далас са установили, че необичайното време на хранене може да промени  циркадния ритъм в кожата на мишките. По-конкретно ензим, наречен ксеродерма пигментазом група А, който обикновено защитава кожата от увреждане от ултравиолетовите лъчи. Така той става по-активен през нощта, отколкото през деня. Резултатите от тяхното проучване с мишки са публикуивани в списание „Cell Reports“.
 
Изследователите стигат до заключението си, като оценяват ефектите от експозицията на UVB върху кожата на две групи мишки. Тези, които се хранели през деня, а не през нощта, което по принцип е необичайно за гризачите, получили по-голямо увреждане на кожата в резултат на излагане на ултравиолетови лъчи, в сравнение с тези, които се хранели в нормално време. 
Екипът открил още, че при променените модели на хранене при гризачите има засягане на около 10% от техните кожни гени. 
 
Независимо дали от слънцето или солариумите, UV лъчите увреждат ДНК-то в кожните клетки и увеличават риска от изгаряне, стареене и рак на кожата. 
NEWS_MORE_BOX

Видове лъчи:

 
UVA- представляват до 95% от UV лъчите, които достигат земната повърхност. Те проникват в по-дълбоките слоеве на кожата и са основна причина за стареенето й. Играят важна роля и при развитието на рака на кожата.
 
UVB- причиняват най-много увреждания на външните слоеве на кожата и са основната причина за слънчево изгаряне и рак на кожата.
 
Носенето на подходящи дрехи и слънцезащитни продукти са два от най-добрите начини за защита на кожата ни от вредните ефекти на ултравиолетовата радиация. Новотото изследване на д-р Такаши и колегите му обаче показва, че придържането към нормален начин на хранене също може да помогне в тази насока.