Първа част на материала

 

Джинджифил
Джинджифил или бял корен е многогодишно тревисто растение с латинско наименование Zingiber officinale. Смята се, че името му идва от санскритски и означава рогат. Произходът му се търси в страните от Южна Азия. Днес се отглежда в тропическите райони.
Коренът е богат на аминокиселини, витамини А, С, витамини от група В и минерали. Специфичният лютив вкус се дължи на веществото гингерол, което има свойството да ускорява обменните процеси в организма и да създава усещане за затопляне отвътре.
В миналото джинджифилът се е използвал като лекарствено средство.


Стимулира имунната система, тонизира, има противовъзпалителен, антибактериален, отхрачващ, болкоуспокояващ и антиеметичен ефект. Освен това помага срещу метеоризъм, спомага за повишено отделяне на пот.

 


Към семейството на джинджифила се отнасят кардамонът, чиито семена се използват за ароматизиране на напитки и десерти. Кардамонът стимулира храносмилането и нормализира функциите на стомаха.Индийско орехче
Индийското орехче е ядката на мускатното дърво, която се отличава с високо съдържание на мастни и етерични масла. Богатият аромат и вкус на индийското орехче е широко използван, както в кулинарията, така и в козметичната и дори фармацевтичната индустрия.
Етеричното масло на индийското орехче има силно възбуждащ и едновременно успокояващ ефект върху нервната система. Има следните лечебни свойства: помага при терапия на язва на стомаха и дванадесетопръстника, има противомикробно и антитуморно действие, поддържа имунитета, структурата на косата и хрущялите, паметта, носи благоприятен ефект при полови заболявания и нервни разстройства.
В големи количества индийското орехче е отровно.Други
Всяка една подправка в по-голяма и по-малка степен има лечебни свойства. Кимионът е полезен при разстройства на храносмилателната система, подобрява усвояването на храната.Подправката карамфил също се използва в направата на парфюми. Карамфилът съдържа биологично активното вещество евгенол, което се използва за производството на антисептичното лекарствено вещество поливинокс.
Подправките са полезни за организма на здравия човек, но не бива да се злоупотребява с консумацията им. При наличие на хронични или други заболявания препоръчително е използването на подправки в храната да се обсъди със специалист според индивидуалния случай.