Честият прием на подправки като куркума и канела намалява значително негативния отговор на тялото при хранене с мазни храни, твърдят изследователи от университета "Penn State", САЩ.
 
Проф. Шийла Уест, ръководител на изследването обяснява, че при приема на много мазна храна, кръвта се насища на триглицериди. Ако това се случва твърде често, и триглицеридите са със завишени нива, рискът от сърдечносъдови заболявания нараства драстично.
 
В сравнение с ястие без подправки, съдържащото куркума или канела допринася за понижаването на триглицериди в кръвта с над 30%.
 
Ако се добавят и повече и други подправки като розмарин, риган, черен пипер, чесън на прах и лют пипер, се получава потентна смесица от антиоксиданти, която повишава общата антиоксидантна активност на организма с над 13%, а инсулиновият отговор с около 20%.
 
Според проф. Уест, антиоксидантният коктейл, съдържащ се в няколко щипки подправки, играе важна роля в понижаването на оксидативния стрес, който причинява сърдечносъдови заболявания, диабет и артрит.
 
Въпреки това, трябва да се избягва слагането на повече от две чаени лъжици подправки на ястие, особено, ако то е люто, понеже „предозирането” може не само да развали вкуса на храната, но и да доведе до стомашно-чревни разстройства и язви.

NEWS_MORE_BOX
 
Куркумин, антиоксидантът на куркумата, е обект на световно внимание от научния свят и вече има асоциирани свойства за борба с рак, сърдечни заболявания, артрит и Алцхаймер. Също така, доказано потиска действието на ген, сочен за инициатор и причинител на някои видове рак на гърдата.
 
Освен тези си свойства, куркуминът потиска и нарастването на мастни тъкани. Постига го, като ограничава силата на ангиогенезата – растежа на кръвоносни съдове, които да снабдяват нови тъкани и същевременно с това понижава кръвните триглицериди.