Подправки като риган и розмарин, оказва се, могат да бъдат използвани при контрола на диабет тип 2. Учени по диететика от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн, САЩ, откриха, че тези подправки съдържат съединения, които имат подобен на лекарствата при диабет ефект.


Според екипа на проф. Елвира де Мейя тези растения дават алтернативен натурален начин да се заменят синтезираните по химичен път медикаменти за намаляване на кръвната захар, което е може само да радва милионите засегнати от заболяването. Известно е, че диабетът взема заплашителни размери сред населението, като рискови фактори за него са затлъстяването, обездвижването и обилното свръхкалорийно хранене.


Екипът изследва няколко вида риган – ползвания по наши земи Origanum vulgare, Origanum majorana добавян в ястията повече от французи, германци и италианци, мексикански - Lippia graveolens;и розмарина Rosmarinus officinalis. За целта учените вземат свежи билки директно от производител и сушени, предлагани по магазините, за да изследват техните свойства да потискат два ензима, свързани със синтеза на инсулин - DPP-4, и инсулиновата сигнализация - PTP1B.По принцип тези два ензима се приемат като таргетни при лекарствата за контрол на диабет. Метформин и ситаглиптин са от групата на DPP-4 инхибитори. Намирането на инхибитори на другия ензим все още е предизвикателство за учените.

NEWS_MORE_BOX

 


Напълно очаквано свежите билки от фермата съдържат много повече полезни полифеноли и флавоноиди отколкото предлаганите в магазинната мрежа. Така също, че свежите розмарин, мексикански риган и майорана са по-добрите инхибитори на ензима DPP-4. Изненадващото е, че сухите им варианти пък били по-добрите инхибитори на "трудния" PTP1B ензим.


Сега екипът е амбициран да проведе още изследвания, за да изучи ролята на тези съставки относно ползата им срещу диабет тип 2 в човешкия организъм.
На нас не ни остава нищо друго, освен да приготвяме ястията си вкусно, използвайки розмарин и риган във всякакъв вариант, особено при риск от висока кръвна захар. Това е и добър повод да проверим вкусовите разлики между нашенския и гръцкия риган и този, който употребяват европейците...