Първият месец от Новата година традиционно е символ на ново начало. Някои започват нова работа, други мечтаят за голямата любов, по-бърза кола, вълнуващо пътешествие, но едно със сигурност важи за всички – обещанието, че този път, но наистина, ще влезнат във форма. Повече движение и по-малко калории е мантра, която се върти в главата на всеки, който през 2019 г. се е заседял по-дълго около масата, отколкото във фитнеса. Но възможна ли е тази голяма промяна в живота само със силна воля и огромни жертви в ежедневното меню?


От експертите по хранене и модерните нутриционисти знаем отлично, че успехът на тънката талия не е скрит в крайностите – минимум калории и максимум тичане на пътеката във фитнеса. Подобно поведение бързо пречупва и най-силната воля, а ефектът, разбира се, е йо-йо. Затова погледнахме в чиниите на специалистите – точно тези, които определят правилата около масата. И същите, чието меню изобилства от вкусна храна. Как го правят? Как обръщат безвкусните калории в изкусителни ястия, в които не ти липсва нищо?

 


Шоколад по нов начин

И най-здравословният хранителен режим губи чара си, ако в дългия списък с продукти липсват няколко парченца шоколад. Затова нутриционистите не го забраняват, а знаят как да го комбинират. Най-лесният начин е смесването на 1 супена лъжица шоколадов чипс с шепа сурови ядки и сушени плодове под формата на междинна закуска. 


„Ще получите любимата си шоколадова бомба, без да прекалявате с размерите на порциите и в същото време ще се възползвате от протеините и здравословните мазнини в ядките“, споделя нутрициониста Бони Тауб-Дикс.


Най-важното е в избора на микса от ядки и сушени плодове – за предпочитане са суровите или сухи, печени ядки и плодове, без добавена захар.

 

Чипс, но от кейл

Замяната на нишестените въглехидрати в чипса, тортилата и хрупкавите снаксове със зеленолистни зеленчуци може да изгони стотици калории от ежедневния хранителен режим. Те са изключително полезни и отдавна не са просто основа за салати. 


Чипсът от кейл е един от най-популярните представители в това диетично приключение. Листата му изобилстват от витамините А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, както и от магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. И се приготвя много лесно – една купа кейл се смесва с две супени лъжици зехтин и щипка сол.

 

Нов живот за изварата

Най-често в рецептите на диетолозите мазните, кремообразни сирена отстъпват мястото си на изварата. Тя е изключително подходяща за постигането на нови и по-добри хранителни навици. Може да бъде и отличен заместник на майонезата във всички рецепти. Нутриционистите са категорични, че замяната на пълномасленото сирене рикота например, с ниско мазнината извара не само намалява общото съдържание на мазнини и калории в едно ястие, но запазва и вкуса.

 

Добавките към салатата

Салатата е първата храна, за която се „хващат“ хората когато започват диета. Но, добавяйки пищни и често пъти – мазни, дресинги и добавки, я превръщат в калорична бомба. 


Правилната комбинация на перфектната салата е заключена в три думи: вкус, текстура и цвят. Всичко това може да се постигне с добавянето към свежите зеленчуци на порция хрупкави ядки или половин авокадо за повече кремообразност. А дресингът от винегрет е най-лесният начин да се овкуси салатата, без калориите да излезнат от контрол.

 

Сбогом масло!

Авокадото е скритият коз в ръкава на всеки диетолог. Защо ли? Защото замяната на две супени лъжици масло с две супени лъжици пюре от авокадо, не само спестява над 200 калории, но и намалява наситените мазнини с 14 грама. Това е отличен вариант за „смъкване“ на калории от менюто, а както знаем авокадото е изключително полезно за сърцето.


Друг трик за добавяне на вкус към готвените здравословни ястия е замяната на маслото със зеленчуков бульон. Той е идеалната добавка към рецепти с киноа, овесени ядки, а може да бъде основа и за нискокалорични сосове. Какво печелим? Само в една супена лъжица масло са скрити фантастичните 120 калории.

 

Източник: everydayhealth.com