Хората, които редовно консумират червено месо, са застрашени от развитието на някои видове рак на бъбреците, показва американско проучване.
Известно е, че консумацията на червено месо в големи количества увеличава риска от множество здравословни проблеми, например натрупване на плаки в артериите, уточнява д-р Мохамед Фарамави от Университета на Северен Тексас.
В продължение на 9 години учените проследяват хранителните навици, включително консумацията на месо, на 500 хил. души на възраст 50 и повече години.
В рамките на проучването около 1800 от участниците, или по-малко от половин процент, са диагностицирани с рак на бъбреците.
Обобщените данни сочат, че мъжете консумират средно 50-85 г червено месо на ден, в сравнение с жените, консумиращи средно 25-50 г.
Участниците, консумиращи най-голямо количество червено месо - около 110 г. на ден, са 19% по-застрашени от развитие на рак на бъбреците, отколкото консумиращите по-малко от 25 г на ден.
Според учените прекалената консумация на червено месо носи по-висок риск от папиларен рак.
Резултатите са публикувани в сп. American Journal of Clinical Nutrition.