По-честата консумация на плодове дава по-добри резултати при тестове за оценка на психическото състояние.
Хората, които консумират често плодове, са по-малко склонни да развият симптоми на депресия.
Това е разкрило проучване на Университета Астън, Великобритания.
За целта му са аналицирани хранителните навици на 428 участници от програма за психично здраве.
Ползите от плодовете са проверени, но фокусът не е бил изцяло върху тях, а са се анализирали различни хранителни навици.
Как да се храним, за да избегнем риска от депресия?
Проучването е публикувано в British Journal of Nutrition.
Установено е, че честата и редовна консумация на плодове е от ключово значение за психическото ни здраве.
При участниците, които са консумирали по-често храни с ниско съдържание на хранителни вещества, като например солени снаксове и чипс, по-често са се наблюдавали понишени нива на тревожност.
Ползите за психичното здраве са били по-съществени, когато плодовете се консумират често и редовно.
Такава полза не се е наблюдавала при редовна консумация на зеленчуци.
Снаксовете вредят на психичното здраве
За целите на анализа са били съблюдавани фактори като телесно тегло, възраст и други навици в начина на живот, като нива на физическа активност.
Изследователите считат, че може да се установи връзка между навиците да се консумират по-често плодове или по-често снаксове и психическото състояние на участниците.
Участниците са извършили тестове за психологическо здраве.
Резултатите са били показателни - участниците с нездравословни навици са имали по-нисък резултат.
За разлика от това, тези, които по-често консумират плодове, са имали по-висок резултат и по-малък риск от депресия, независимо от количеството консумирани плодове.
Най-полезни са суровите плодове
Малко се знае все още за начина, по който умът функционира и взаимодейства с нашето тяло и как всички химични реакции, които протичат в него, влияят на нашата психика.
Засега знаем малко за това как диетата влияе върху психическото здраве.
Не е била открита пряка причинно-следствена връзка.
Учените предполагат, че навиците, като честото похапване на снаксове, са свързани с влошено психическо здраве.
Няколко проучвания са изследвли връзката между психичното здраве и здравословната диета.
Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти, фибри и микроелементи, които помагат на невроните да функционират правилно.
Тези хранителни вещества могат да се изгубат при приготвяне.
Това може да обясни защо е открита по-пряка връзка между психичното здраве и консумацията на плодове, които обикновено се консумират сурови, отколкото зеленчуците.
Предполага се, че консумацията на сурови зеленчуци би могло да даде същия резултат.
Възможно е чрез промяна на нашите хранителни навизи да постигнем подобрение в психическото си здраве.
Референции:
https://www.sabervivirtv.com/nutricion/comer-fruta-prevenir-depresion_7478
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/frequency-of-fruit-consumption-and-savoury-snacking-predict-psychological-health-selective-mediation-via-cognitive-failures/B6A4BDD48E1A39C133DF454860A53239#