Според скорошно проучване рядката консумация на плодове е свързана с трудното забременяване.

 

И обратно, ежедневното консумиране на плодове може да скъси периода на зачеване, средно с около две седмици, съобщиха изследователите в сп. Human Reproduction.


 

„Тези открития показват, че консумацията на повече качествени храни, включващи плодове, подобряват плодовитостта“, коментира водещият изследовател Клеър Робърс, професор в университета в Аделаида, Австралия.

 

Плодовете са източник на много фибри, минерали - като калций и калий, и ред други полезни вещества. Те обаче изчезват, когато са подлагани на термична обработка. Така например, конфитюрите и сладката се приготвят от пресни плодове, но количеството на витамини в тях е минимално. Голямото количество захар в тях ги прави и високоенергийни. Промишлените има вероятност да съдържат и консерванти.

 

Всеки един плод съдържа специфичен набор и количество витамини, минерали и други полезни вещества, затова и разнообразието в консумацията им е важна. Например ягодите, кивито, портокалите, грейпфрутите, лимоните и папаята са добър източник на витамин С, който трябва да присъства в менюто ни всеки ден. Ананасите са богати на манган – минерал, който играе ключова роля в производството на различни репродуктивни хормони. Повечето съдържат предимно въглехидрати и в малки количества протеини и мазнини. Има и изключения, като авокадото.

 

Тъй като по-ранните изследвания са били фокусирани предимно върху храненето на жените, диагностицирани за лечение на безплодие, за да ги задълбочат, Робърс и нейни колеги от Австралия, Великобритания и Нова Зеландия са се обединили, събирайки данни чрез въпросници от акушерки между 2004 г. и 2011 г. във всичките три страни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Подробните отговори, дадени от близо 5600 жени в ранната фаза на бременността, са фокусирани върху това, което са яли през месеците преди зачеването.

 

Резултатите са отчели потенциално неблагоприятно въздействие върху фертилността на избягващите плодове жени.

 

Прекалената консумация на висококалорична и вредна храна също оказва влияние за трудното зачеване.

 

"Препоръчваме на жените, които планират бременност да приведат храненето си към  препоръките на националните експерти и специалисти", обръща внимание водещият автор на изледването Джесика Грийгър от университета в Аделаида.