Всички плодове съдържат захар, но има някои видове, които са с по-ниско съдържание от други. Списъкът представя плодовете, бедни на захар, но и  съдържащи фибри, витамини и минерали, от които човешкият организъм се нуждае.

 

  • Ягоди

 


Ягодите могат да регулират глюкозата в кръвта заради ниското си съдържание на захар - около 1 грам в 1 ягода със средна големина. Те са отличен източник на фибри и витамин С, което ги прави средство срещу туморни образувания. Предпазват от рак на гърдата и притежават анти-ейдж ефект.

 

  • Праскови

Въпреки сладкия си вкус, една праскова съдържа само около 13 грама захар. Тези вкусни плодове са богати на желязо, което ги прави ефективни при анемии. Това е причината да се смята, че те поддържат хемоглобина.

 

  • Боровинки

Подобно на ягодите, тези плодове съдържат между 4 и 5 грама захар. Богати са също на фибри и протеини. Добър източник са и на антиоксиданти. Полезни са както за зрението, така и за кръвообразуването.

 

  • Лимони

 
Лимоните съдържат не повече от 2 грама захар, но са чудесна добавка към диетата, заради голямото съдържание на витамин C. Благодарение на него, се забавя стареенето и се неутрализират свободните радикали. 

 

  • Портокали

Портокал със средна големина притежава около 14 грама усвоима захар. Този вид плод е богат на витамин С и помага за предотвратяването на настинки и грип. Портокаловият сок, закупен от магазина обаче, съдържа добавени захари, затова е по-добре да се консумира в естествен вид.

 

  • Авокадо

Авокадото е почти без никакво съдържание на захар. То съдържа фибри и здравословни мазнини, които поддържат теглото и намаляват нивата на кръвната глюкоза. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Може да включите плодовете от горния списък към салатата си, като използвате лимон или авокадо за дресинг. Вариант е да си направите и плодова салата, като се прибави малко количество мед към нея.

 

Плодовете са отлично допълнение и към закуската, като може да се смесят със зърнени култури или кисело мляко. Вместо прием на сок с високо съдържание на захар, може да се изстиска лимон във вода, благодарение на което ще се чувствате енергични и освежени.


Въпреки това, хората с диабет е желателно да се консултират с лекар или диетолог относно консумацията на плодове.