Антиоксидантите защитават организма от действието на свободните радикали, които увреждат клетките и органите, ускоряват процесите на стареене и благоприятстват дегенеративни заболявания. Организмът притежава собствени защитни механизми срещу действието на свободните радикали. Понякога обаче антиоксидантите, които се произвеждат от тялото, не са достатъчни и е необходимо да приемаме повече от тях чрез храната. От една страна, храненето може да благоприятства натрупването на свободни радикали, но от друга – може да ни защити от тяхното увреждащо действие. 

 

Ключов елемент е изборът на храни, които ни доставят високи количества антиоксиданти. Тези съединения стабилизират свободните радикали, с което забавят процесите, които те ускоряват – стареене, развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет, артрит, Алцхаймер и рак. Някои плодове са отлични източници на мощни антиоксиданти:


  • Боровинките са едни от най-богатите на антиоксиданти плодове. Те съдържат полифенолни съединения, сред които са и флавоноидите антоцианини, които допринасят за ключовите ползи от боровинките. Освен това, те са богати на фибри, витамин С и витамин К, магнезий и са идеален нискокалоричен избор в диетата за контрол на телесното тегло. Високото съдържание на антиоксиданти намалява увреждането на ДНК. Това забавя стареенето и предпазва от развитие на ракови заболявания. Оксидативният стрес води до окисляване на „лошия“ LDL холестерол, което е водеща причина за увреждането на артериите. Също така, няколко проучвания са показали значителните ползи от боровинките за намаляване на кръвното налягане, особено при жени след менопауза. 
     
  • Нарът е богат източник на антиоксиданти, фибри, витамини и минерали. Предишни проучвания са показали, че високото съдържание на мощните антиоксиданти пуникалагини в нара намалява храничното възпаление, което е водеща причина за диабет, сърдечносъдови заболявания, рак и Алцхаймер. Тези съединения предотвратяват натрупването на атеросклеротични плаки, намаляват кръвното налягане и препдазват от инфаркт и инсулт. 
     
  • Малините са ценен източник на антиоксиданти, които предотвратяват развитието на ракови заболявания. Проучване, проведено от Университета в Харвард, е показало, че тези съединения благоприятстват съдовото здраве и намаляват кръвното налягане. Освен това е установено, че консумацията на малини повишава дейността на клетките в мозъка, които отстраняват натрупващите се токсини. По този начин малините допринасят за по-добра памет и предотвратяване на преждевременното стареене на мозъка.
     
  • Прасковите са отличен нискокалоричен източник на въглехидрати с нисък глекемичен индекс, което позволява оптимален контрол на кръвната захар. Освен това, те съдържат антиоксиданти – бетакаротени, които намаляват сърдечносъдовия риск и предотвратяват развитието на дегенеративни заболявания. Проучване, проведено от Университета в Тексас, е показало, че антиоксидантите имат защитен ефекг срещу клетъчното увреждане и предотвратяват развитието на ракови заболявания. Тяхното богато съдържание на вода и фибри подобрява чревния пасаж. Също така, те са идеален хранителен избор при пациентите с хипертония, тъй като съдържат високи нива на калий и ниски нива на натрий. 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/frutas-ricas-antioxidantes-frenar-envejecimiento_3521