Направени са много лабораторни изследвания, показващи, че веществото кверцетин, което естествено се съдържа в плодовете и зеленчуците, понижава риска от заболяване от грип. Това вещество се съдържа в плодове и зеленчуци като грозде, черна боровинка, броколи, а също чай и червено вино, които оказват широко антивирусно действие на клетките.

Също така било установено, че прекаленото физическо натоварване и постоянната умора предизвикват точно обратното: повишават възприемчивостта към дихателните инфекции.

Лабораторни тестове, извършени върху мишки, потвърдили, че след тридневни активни тренировки вероятността за разболяване от грип достига до 91 процентна.

При направените наблюдения имунолози от университета в Южна Каролина, САЩ, забелязали, че веществото кверцетин пречи за развитието на общия грипен вирус Н1 N1 и понижава сериозността на признаците на болестта. Освен това блокира нежелателните последствия за организма след интензивна физическа дейност.

Лекарите напомнят, че през студените зимни месеци е изключително важно да се консумират по-големи количества плодове и зеленчуци. За разлика от различните хранителни добавки, медикаменти и ваксините, те са ефикасна, вкусна и безвредна защита от грип.