Наличие у доброволци на метаболитни фактори, които действат пряко за добро сърдечносъдово здраве, откриха учени от държавния университет на Мадрид. Пълнозърнестият хляб се отразява на липидния профил на консумиращия го, уточняват те в изданието на университета.
 
За да направи по-ясен контраст между бял и пълнозърнест хляб, екипът сравнява получените резулати от около 300 души – половината консумиращи бял хляб, другата половина – пълнозърнест. 98% от тези на пълнозърнест само след 4 седмици се отличили много от останалите: със значително понижен „лош” LDL холестерол и по-стабилни нива на „добър” – HDL.
 
Изследването установява при тях и по-ниски инсулинови концентрации в кръвта. Това е от изключителна важност, понеже, ако тялото не реагира адекватно на инсулиновото действие, за глюкозата става невъзможно да достигне до вътрешната част на клетките и остава в кръвта. Този механизъм, известен като инсулинова резистентност, е сред основните патологични процеси, водещи до развитието на диабет тип 2. Това заболяване носи силно повишен риск от сърдечни заболявания.
 
Друг специфичен фактор на пълнозърнестите храни е високото им съдържание на фибри, които улесняват храносмилането и пречат на твърде бързото отделяне на глюкоза, което води до натрупването й под друга форма в мастните тъкани.
 
При предварителна обработката на брашното му, белият хляб става по-траен, но остава лишен от почти цялото си съдържатие на фибри. В пълнозърнестия хляб се съдържат около 5 грама фибри на филия.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Не на последно място пълнозърнестият хляб е отличен източник на въглехидрати, витамини и минерали, на които белият хляб е по-беден: манган, триптофан и магнезий са с около двойна по-висока концетрация. Около 60% от полезните витамини се намират в обвивката на зърната и се губят при обработката на бялото брашно, но в пълнозърнестото са в пълен състав: витамините B1, B2, B3, E и фолиева киселина, минералите калций, фосфор, цинк и мед.