Нискомаслените храни са се превърнали в неизменна част от менюто на хората, които се опитват да постигнат по-добра форма. Според здравни организации обаче нискомаслената диета може да доведе до “катастрофални“ последици за здравето
 
Нов доклад на британската организация „Националния форум за затлъстяване“, призовава за „основен ремонт“ на настоящите препоръки за здравословно хранене и обвинява големите обществени здравни органи в заговор с големите хранителни компании. 
 
„Насърчаването към употребата на храни с ниско съдържание на мазнини е една от най-големите грешки“, твърди д-р Азим Малхорта, старши съветник в организацията.
 
По думите му трявба спешно да се промени нагласата на обществото относно затлъстяването и диабета.
 
„Яжте мазнини, не се страхувайте от мазнините, те са ваш приятел. Време е наистина да се върнем към по-високия прием на мазнини в диетата“, коментира още д-р Малхорта.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Някои от аргументите в доклада се отнасят до твърденията, че консумацията на мазнини не води до затлъстяване, а наситени мазнини не причиняват сърдечни заболявания.
 
Освен това, преработените храни с надпис „ниско съдържание на мазнини“ или „нисък холестерол“ трябва да се избягват.
 
Това важи и за храните, съдържащи скорбяла и рафинирани, вместо натурални въглехидрати. Трябва да бъде максимално ограничена и консумацията на захар.
 
Здравните власти в Англия обаче се противопоставят на този модел на хранене.
 
Според главния диетолог на Англия д-р Алисън Тедстоун, съветите да се консумират повече мазнини са безотговорни и дори потенциално смъртоносни
 
Пред BBC News Тедстоун коментира, че всичко това е свързано с риск за здравето на нацията и, че реакцията на научната общност към доклада е враждебна.
 
Кралското дружество за обществено здраве също разкритикува доклада, описвайки го като „спекулативен манифест“.