Инфекциите на пикочните пътища се проявяват със симптоми като усещане за парене при уриниране, чести позиви за уриниранe, въпреки че се отделя малко количество урина и дискомфорт в корема.

 

В урината може да се появи и кръв.


 

Повечето инфекции засягат долните пикочни пътища - пикочния мехур и уретрата - но могат да се разпространят и в бъбреците.

 

Може ли пилешкото месо да предизвика инфекции на пикочните пътища?

Много инфекции се причиняват от бактерията Escherichia coli, която се намира в храносмилателната система и може да премине от ануса към уретрата.

 

Половият акт също може да доведе до развитие на инфекция

 

Други фактори, които могат да се намесят са приемът на малко количество вода, наличието на камъни в пикочните пътища, вродени малформации, диабет, уринарни катетри и отслабена имунна система.

 

Изследователи от Университета Джордж Вашингтон са открили, че щам бактерии от семейството на E. coli, открити в пилешки и пуешки продукти, може да причини множество инфекции при хората, включително такива на пикочните пътища.

 

Бактериите в месото се предават между хората

Известно е, че E. coli се предава от човек на човек, а не само по време на полов акт.

 

Достатъчен е контактът в едно домакинство.

 

Това може да се види особено често на места, където има голям брой бактерии и където хората също имат отслабена имунна система, като например в старчески домове или болници.

 

Въпреки това учените са установили, че един щам на E. coli - Escherichia coli ST131-H22 също може да се предаде на хора от домашни птици и може да причини инфекции не само на пикочните пътища, но и други потенциално сериозни инфекции.

 

Не всички щамове на E. coli са патогенни, но тези, открити в домашните птици, са склонни да причиняват заболявания при хората.

 

Те също така са способни да мигрират от пикочния мехур в кръвта - инфекция, която убива хиляди хора всяка година.

 

Екипът на д-р Ланс Б. Прайс, директор на Центъра за действие за антибиотична резистентност - ARAC към Университета Джордж Вашингтон, е успял да покаже, че има много различни щамове на E. coli, които причиняват заболяване и един от тях - ST-131 може да се предаде на хората от заразено птиче месо.

 

Д-р Прайс и колегите му са анализирали различни проби от пилешко, пуешко и свинско месо от големите местни вериги супермаркети в продължение на една година.

 

В същото време те са взели проби от урина и кръв от пациенти, които са се лекували в местната болница.

 

80% от 2452 проби месо са били заразени с E. coli и същото е било вярно за 72% от пробите от урина и кръв от пациентите.

 

Чрез оценка на бактериалния геном - съвкупността от всички гени, изследователите са установили, че точно щамовете на E. coli, които се срещат при домашните птици, причиняват инфекции на пикочните пътища при хората.

 

Това проучване също така е установило, че бактериите всъщност се предават от домашни птици на хора, а не обратното.

 

Хигиена в кухнята

Продуктите от домашни птици обикновено не се тестват за онези щамове на E. coli, които могат да причинят уринарни инфекции при хората.

 

Ето защо при консумация и приготвяне на птиче месо трябва много да се внимава с хигиената в кухнята.

 

Важно е да се почистят старателно приборите и повърхностите, с които месото е влизало в контакт.

 

Също така е много важно да се мият или дезинфекцират редовно ръцете след работа с месо.

 

Хората, които имат склонност към инфекции на пикочните пътища, трябва да знаят, че месото не е основен продукт и може да бъде заменено от източници на растителен протеин, като бобови растения.

 

От друга страна, приемът на чаша вода на всеки два часа и консумацията на храни, богати на антоцианини, намалява риска от инфекция.

 

Антоцианините се намират в лилавите зеленчуци като боровинки и червени сливи.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/consumo-carne-pollo-puede-favorecer-infecciones-urinarias_9890

https://journals.asm.org/doi/10.1128/mBio.00470-18