Пикантните храни могат да убиват ракови клетки. До този извод са стигнали учени от нотингомския университет, които са изследвали механизма по който влият лютите храни върху туморните клетки.

 


Изследователите обясняват лечебните свойства на пикантните храни с високата концентрация на химичното вещество капсаицин в лютивите чушки. Веществото действа върху митохондриите на туморните клетки, като по този начин предизвиква клетъчната им смърт и забавя или спира разрастването на раковите образувания.
 

 

Изследванията, проведени от университетските учени показва, че капсаицина се свързва с протеини в митохондриите на туморните клетки и предизвиква апоптозата (клетъчната смърт). Изследователите подчертават, че при този процес се предизвиква клетъчна смърт само на тумурните клетки, без да уврежда околните здрави клетки. Бпричина за това е, че биохимията на митохондриите на туморните клетки се различава драстично от рази на здравите соматични клетки. Това ечуните наричат естествена селективна ранимост на туморните клетки.Проведени били експериментални тестове с клетъчни проби от рок на панкреаса и на белия дроб.
 


Ръководителят на проучването, д-р Тимоти Бейтс обяснява, че капсаицинът атакува сърцевината на туморните клетки, и забавя растежа им. Той успокоява, че дозата капсаицин, предизвикваща апоптозата на раковите клетки, е напълно безопасна за здравите и не повлиява жизненият им цикъл. Доказателство за безопасността на капсаицина е и факта, че той се открива в много растения

 


Д-р Бейтс напомня, че консумирането на големи количества лютиви чушки и пикантни храни не означава превенция на раковите заболявания. Той твърди, че екстрактът от лютиви чушки предизвиква апоптоза на раковите клетки в лабораторни условия, но все още не е доказана ефективността му при хората.

 

 

Предвижда се, изследванията в тази насока да продължат. Възможно е в бъдеще да се разработят лекарства за борба с раковите заболявания, които са синтезирани на базата на капсаицин.

 

 

Освен в борбата с тумурните клетки, капсаицинът дава забележителни резултати и като локален анестетик. До този извод са стигнали учени от харвардския университет, след като са комбинирали инактивен дериват на локален анестетик, наречен QX314 с екстракт, изолиран от лютите чушки. Изследванията показват, че капаисцинът действа върху нервните влакна, провеждащи усета за болка.
 


Така QX314 бива допуснат само в тези неврони и потиска тяхната активност, обяснява Клифърд Уулф. По принцип QX314 блокира всички неврони - не само тези за болка, но и такива за допир, поради което предизвиква изтръпване на областта. Засяга се до известна степен и двигателнатта активност на мускули, инервирани от близко разположени неврони. За да избегнат това, учените са инактивирали QX314 и са намерили удобен начин да го въведат в това състояние само в някои неврони.