Млякото е един от най-добрите източници на калций и в качеството си на такъв, неутрализира киселините в устата и реминерализира зъбите след хранене. 
 
Честата консумация на захарни напитки и храни води до увеличена киселинност след хранене, а това уврежда и износва емайла на зъбите. Една от неподозираните заплахи са сочените за „здравословни”  зърнени закуски, които съдържат твърде много захар.
 
Доктор Найджъл Картър от британската „Фондация за дентално здраве” заявява, че за устната хигиена не е от значение колко захар се поглъща, а колко често. Ако се хапва нещо сладко само веднъж на ден, това не е толкова вредно, но ако се консумират захарни храни и напитки през няколко часа, киселинността в устата се учеличава значително и остава висока за дълги периоди, което уврежда зъбите многократно по-бързо.
 
Това води до огромни рискове за денталното здраве – над една трета от децата между 5 и 12 години в Европа имат развалени зъби.
NEWS_MORE_BOX
 
Изследване, проведено в Университета на Илинойс, показва, че натрупаната след хранене зъбна плака при консумацията на популярна зърнена закуска, комбинирана с ябълков сок, вода или мляко, се различава по киселинност. Проби, взети от доброволците 30 минути след хранене, са имали следните стойности на pH: за сок – 5,83; за вода – 6,02; за мляко – 6,48;. 
 
Колкото по-ниска е стойността на pH, толкова по-висока е киселинността, което потвърждава твърдението: чаша мляко след хранене запазва зъбите по-здрави.
 
Данните са публикувани в Журнала на Американската дентална асоциация.