Пиенето на кафе, независимо дали мляно или разтворимо може значително да редуцира риска от развитие на хронично чернодробно заболяване, показват данни от проучване, публикувано в списанието BMC Public Health.


Изследователи от университетите в Саутхемптън и Единбург, Великобритания, установиха, че пиенето на какъвто и да е тип кафе е свързано с намален риск не само от развитие на хронично чернодробно заболяване, но е налице редукция на смъртните случаи, следствие на цироза. Контролната група са лица, които не консумират никакво кафе.


Авторите са проучили данни от UK Biobank, които включват 495 585 участници. Те са били проследени в рамките на около 10 години. При тях е била проследявана консумацията на кафе, както и наличието на различни чернодробни заболявания, най-честото от които цироза.От всички участници, включени в проучването, 78% (384 818) консумират смляно или разтворимо кофеиново или безкофеиново кафе, докато 22% (109 767) не приемат кафе. По време на проучването са регистрирани 3600 случая на хронично чернодробно заболяване, включително 301 смъртни случая. Освен това 5 439 случая на стеатоза и 184 случая на хепатоцелуларен карцином.


В лицата, консумиращи редовно кофеиновата напитка, е налице 21% намален риск от хронично чернодробно заболяване, 20% намален риск от стеатоза на черния дроб и 49% намален риск от смърт, следствие на чернодробно заболяване. Максимални резултати са наблюдавани при групата, която приема смляно кафе, съдържащо високи нива на съставките Kahweol и cafestol, за които е доказан ефектът им при хронични чернодробни заболявания.


Разтворимото кафе, което има ниски нива на Kahweol и cafestol, също е свързано с намален риск от хронично чернодробно заболяване, но в по-ниска степен.


Авторите обръщат внимание, че тъй като консумацията на кафе се отчита само когато участниците са се записали в проучването, не могат да бъдат отчетени промени в количеството или вида кафе, които са консумирали през 10-годишния период на проследяване. Тъй като участниците са били от европеидната раса, резултатите са трудни за обобщаване в други страни и популации.


Източници:
All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study | BMC Public Health | Full Text (biomedcentral.com)