Пектин и желатин са хранителни вещества, познати с международните си означения за хранителни добавки Е440 и Е441. Добавени в различни хранителни продукти, основната им функция е на сгъстяващи (желиращи) агенти на течни храни до формирането на високовискозни бульони, желета или мармалади. Макар да няма категорични доказателства за вредите от двете добавки, на тях се гледа с подозрение, защото често се приготвят  и съхраняват като бяла, прахообразна маса. Хранителната индустрия и биотехнолозите изтъкват множество техни преимущества, които не бива да се пренебрегват.
 
Пектинът представлява полизахарид, произлизащ от клетъчната стена на растителни тъкани. На всеки 500 грама растителна храна се поемат около 5 г пектин. Той преминава през тънките черва, повишавайки вискозитета на чревно съдържимо, което води до свързването му с холестерола. Това понижава абсорбцията на вредния нископлътностен холестерол. В дебелото черво пектинът се разгражда, което води до отделянето на късоверижни мастни киселини, действащи като пребиотици.
 
Желатинът е белтък, най-често извличан от колаген, съдържащ се в кости, кожа и съединителни тъкани на селскостопански животни. Най-често се добавя в кисели млека, сладоледи и желирани банбони. Той е изграден от множество протеини и пептиди, които поради животинския си произход, се разграждат много лесно от храносмилателната система и с минилни усилия доставят на тялото богата гама от аминокиселини.
NEWS_MORE_BOX
 
За тегло от 50 грама, в пектина се съдържат 162 калории и около 42 г белтъчини, а в неподсладения желатин – 94 калории, 45 г въглехидрати и 4,3 г фибри. 
 
Пектинът потиска чувството на глад и може да възстанови нормалната функция при хора със стомашно-чревни разстройства като диария. Желатинът съдържа мед, селен и фосфор, а разнообразните аминокиселити в състава му помагат за понижаване на възпалителните процеси, зарастването на рани и облагородява косата, кожата и ноктите.
 
Пепдитите от желатина имат и подсилващо действие за стомашната мукозна обвивка – повишават устойчивостта и към етанол, киселини и стресови фактори, което е терапевтична и превантивна мярка срещу развитието или прогресирането на язви.
 
Балансираният прием на тези две вещества не води до нежелани странични реакции или поне няма научно потвърдени факти за вредни ефекти върху човешкото здраве.