Съединения, присъстващи в култивираната печурка, могат да забавят прогресията на рака на простатата, става ясно от изследване, представено на годишната конференция на Американското дружество по ендокринология - ENDO 2021.


Изследването е проведено лабораторно с житовински модели и от резултатите му се предполага, че въпросните съединения в печурките могат да потиснат активността на андрогенните рецептори. 


Андрогените са тип мъжки полови хормони, които и стимулират растежа на простатните ракови клетки чрез свързване и активиране на андрогения рецептор. Това е протеин, който се експресира в клетките на простатата, обяснява водещият изследовател д-р Ксяокинг Уанг от Изследователския институт „Бекман“ към една от водещите американски ракови болници "Града на надеждата" в Дуарте, Калифорния. При предишно изследване на главния автор на проекта д-р Шиуан Чен е било установено, че приемът на прах от печурки от пациенти с рецидивиращ рак на простатата намаляват нивата на простатно специфичния антиген (PSA) в кръвта. Повишените стойности на PSA в кръвта при мъжете може да е показател за наличието на простатен тумор.


За новото изследване учените си поставят за цел да разберат механизма, който стои зад този резултат. 


Те изучават ефекта на екстракта от печурки върху чувствителните към андроген раковите клетки на простатата при специолна създадени миши модели. При наблюденията си установяват, че екстрактът има потискащ активността на андрогенните рецептори ефект. Освен това констатират, че при приема му в продължение на шест дни, растежът на простатния тумор е значително ограничен и нивата на PSA намалели. 


"Ние открихме, че печурките съдържат съединения, които блокират активността на андрогенния рецептор в миши модели, което паказва, че тези гъби могат да бъдат използвани за редуциране на PSA нивата", споделя д-р Уанг.* 


Въпреки че са необходими още изследвания, за да се установи лечебният ефект на тези съединения все пак един ден може да се окаже, че печурките могат да дадат своя принос за превенцията и терапията на простатния рак, коментира още той пред колегите си.

 

Източник: 
Eating White Button Mushrooms Could Slow Progression of Prostate Cancer (scitechdaily.com)